• Διεθνής πολιτική

    Οργή στη Ρωσία για τα λάθη που οδήγησαν στο φονικό ουκρανικό χτύπημα στη Makiivka

    • NewsRoom


    Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δευτέρα πως δεκάδες στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε ένα από τα πιο θανατηφόρα χτυπήματα από την πλευρά της Ουκρανίας.

    Το χτύπημα στην πόλη Makiivka, στο ρωσοκρατούμενο Ντόνετσκ, οδήγησε στον θάνατο 63 Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα πρώην επαγγελματικό κολέγιο το οποίο είχε μετατραπεί σε προσωρινό στρατώνα, δίπλα από μια αποθήκη πυρομαχικών, η οποία και ανατινάχθηκε.

    Το πλήγμα προκάλεσε οργή στους ρωσικούς εθνικιστικούς κύκλους, με εθνικιστές μπλόγκερ να ζητούν την τιμωρία των διοικητών που αποφάσισαν τη στέγαση των στρατιωτών δίπλα από την αποθήκη πυρομαχικών.

    Το κατάλυμα χτυπήθηκε από τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από εκτοξευτές HIMARS αμερικανικής κατασκευής, με τη Ρωσία να υποστηρίζει πως  δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν. Το Κίεβο είπε ότι ο αριθμός των Ρώσων νεκρών ήταν εκατοντάδες, αν και οι φιλορώσοι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν υπερβολή.

    Πλάνα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν ένα τεράστιο κτίριο που έχει μετατραπεί σε ερείπια.

    Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, πρώην διοικητής των φιλορωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος είναι τώρα ένας από τους κορυφαίους Ρώσους εθνικιστές στρατιωτικούς μπλόγκερ, είπε ότι εκατοντάδες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Στο σημείο είχαν αποθηκευτεί πυρομαχικά και ο στρατιωτικός εξοπλισμός δεν ήταν καμουφλαρισμένος, πρόσθεσε.

    Ένας άλλος Ρώσος μπλόγκερ, ο Rybar, είπε ότι περίπου 70 στρατιώτες επιβεβαιώθηκαν νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν.

    «Αυτό που συνέβη στη Makiivka είναι φρικτό», έγραψε ο Archangel Spetznaz Z,, ένας άλλος Ρώσος στρατιωτικός blogger με περισσότερους από 700.000 ακόλουθους στο Telegram.

    «Ποιος σκέφτηκε να τοποθετήσει προσωπικό σε μεγάλους αριθμούς σε ένα κτίριο, όπου ακόμη και ένας ανόητος καταλαβαίνει ότι ακόμη και αν χτυπήσουν με πυροβολικό, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες ή νεκροί;» έγραψε. Οι διοικητές «δεν θα μπορούσαν να νοιάζονται λιγότερο» για τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα σε αταξία στο πεδίο της μάχης, πρόσθεσε.

    Ο Γκριγκόρι Καρασίν, μέλος της Ρωσικής Γερουσίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, όχι μόνο ζήτησε εκδίκηση εναντίον της Ουκρανίας και των υποστηρικτών της στο ΝΑΤΟ αλλά και «μια αυστηρή εσωτερική ανάλυση».

    Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Γερουσίας, της Άνω Βουλής της Ρωσίας, απαίτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για τους αξιωματούχους που «είχαν επιτρέψει τη συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού σε ένα απροστάτευτο κτίριο» και «όλες τις ανώτερες αρχές που δεν παρείχαν το κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας».

    «Προφανώς ούτε οι πληροφορίες, ούτε η αντικατασκοπεία, ούτε η αεράμυνα λειτούργησαν σωστά», είπε σε ανάρτησή του στο Telegram.



    ΣΧΟΛΙΑ