• Διεθνής πολιτική

    «Ώρα μηδέν» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

    • NewsRoom

    Ζόραν Ζάεφ


    Με βασικό αντίπαλο, όπως φαίνεται, μάλλον την αποχή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ολοκληρώνει σήμερα τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες προκειμένου να εξασφαλίσει το πρώτο προαπαιτούμενο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Καλώντας τους ψηφοφόρους των Σκοπίων να απαντήσουν στην ερώτηση: «Συμφωνείτε με τη συμμετοχή σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος/-η τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και στη Δημοκρατία της Ελλάδας;».

    Οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα στους 80 δήμους της ΠΓΔΜ θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 12.000 εγχώριων και 500 διεθνών παρατηρητών.

    Οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένονται το αργότερο στις 21.00 τοπική ώρα στα Σκόπια, με βασικό ζητούμενο η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα να φτάσει το 50%, προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα.

    Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, δικαίωμα ψήφου έχουν 1.806.336 ψηφοφόροι.

    Συμβουλευτικός ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος

    «Ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικός και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες που άνοιξαν από το πρωί σήμερα στην ΠΓΔΜ, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή», υποστηρίζει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και καθηγητής οικονομίας στα Σκόπια Πέταρ Αρσόφσκι, λέγοντας ότι εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 50% δεν τίθεται καμία νομική αμφισβήτηση στο αποτέλεσμα.

    Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων Μπιλιάνα Βάνσκοβα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το αποτέλεσμα πρέπει να είναι 50%+1. Είναι κάτι που η κυβέρνηση και η ελίτ των media και όλο το σύστημα δημοσίων σχέσεων προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι δεν είναι αλήθεια».

    Σε κάθε περίπτωση, οι υποστηρικτές του «ΟΧΙ» επιμένουν ότι χωρίς το 50% δεν υπάρχει νομιμοποίηση.



    ΣΧΟΛΙΑ