• Διεθνής πολιτική

    Τζο Μπάιντεν: «Στόχος μου να ενώσω το έθνος και τον λαό μας»

    • NewsRoom


    Την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν, αμέσως μετά τον όρκο του προς την πατρίδα, μεταφέροντας ένα μήνυμα ενότητας στον αμερικανικό λαό.

    Όπως ανέφερε,  «γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά ενός σκοπού, της δημοκρατίας. Αυτή την ώρα, η δημοκρατία επικράτησε».

    «Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε και κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.

    «Υπάρχει η αλήθεια και υπάρχουν και τα ψέματα. Ειπώθηκαν ψέματα για απόκτηση εξουσίας και κέρδους», τόνισε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.«Μπορούμε να συνεχίζουμε να διαφωνούμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Αυτή είναι η δημοκρατία».«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας μια ακόμη φορά σε «ενότητα» στην ομιλία του σε απόλυτη αντίθεση με όσα, σκοτεινά και επιθετικά, είπε ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του στο ίδιο μέρος, στα σκαλιά του Καπιτωλίου, πριν από τέσσερα χρόνια.

    Δύο εβδομάδες μετά το πρωτοφανές γεγονός της εισβολής οπαδών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

    «Αυτή είναι η μέρα των ΗΠΑ, είναι η μέρα της Δημοκρατίας, είναι μέρα ελπίδας, μία μέρα ιστορική, μία μέρα για το παρόν και το μέλλον. Σήμερα, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όχι μόνο την προσπάθειά μας αλλά και τη μέρα της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η Δημοκρατία είναι τα πάντα. Εδώ που κάποιες μέρες είδαμε βία, είπα ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μετάβαση στον νέο πρόεδρο, θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε το έθνος που όλοι γνωρίζουμε. Ευχαριστώ τους προκατόχους μου, ευχαριστώ τους προηγούμενους ηγέτες που είναι εδώ μαζί μας. Μόλις ορκίστηκα, όπως έχουν κάνει οι προκάτοχοί μου».

    «Μόλις πήρα έναν ιερό όρκο, που όλοι αυτοί οι πατριώτες πήραν. Εμείς, ο λαός, ζητάμε πιο τέλεια ένωση. Αλλά η αμερικανική ιστορία βασίζεται όχι σε έναν από εμάς, όχι σε κάποιους από εμάς, αλλά σε όλους μας» συνέχισε ο Τζο Μπάιντεν και μίλησε για ένα υπέροχο έθνος που έχει φτάσει τόσο μακριά και έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

    «Έχουμε πολλά να επιδιορθώσουμε, να επουλώσουμε, να χτίσουμε και να κερδίσουμε. Λίγοι άνθρωποι στην ιστορία του έθνους βρέθηκαν αντιμέτωποι με προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η πανδημία έχει κοστίσει περισσότερους πολίτες από όσους έχασε η Αμερική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν.

    Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ όμως έκανε έμμεση αναφορά και στον απόντα της ημέρας, τον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας: «Αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε».

    Όπως και σε κάθε ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τζο Μπαίντεν αναφέρθηκε στην ενότητα του έθνους. «Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Χωρίς την ενότητα δεν υπάρχει ειρήνη, δεν υπάρχει πρόοδος, δεν υπάρχει έθνος, μόνο χάος. Πρέπει να σταθούμε σε αυτή τη στιγμή ως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

    Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε σε μια νέα αρχή

    Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους πολίτες να ξεκινήσουν από την αρχή. «Ας ακούμε ο ένας τον άλλο, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Η πολιτική δεν πρέπει να είναι μια φωτιά οργής που καταστρέφει τα πάντα και διαλύει τις δύο πλευρές» είπε.

    «Η Αμερική πρέπει να είναι καλύτερη από αυτό. Εδώ στεκόμαστε στην σκιά του Καπιτωλίου που ολοκληρώθηκε στα μέσα του εμφυλίου πολέμου» είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν για να δείξει τη σημασία της ενότητας στις ΗΠΑ.

    «Σε όσους δεν με υποστήριξαν: Δείτε τις απόψεις μου, αν διαφωνείτε καλώς, το δικαίωμα να διαφωνούμε με ειρήνη είναι η μεγαλύτερη δύναμη του έθνους. Η διαφωνία δεν πρέπει να οδηγήσει σε άρση της ενότητας.

    Ακούστε με, θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Πριν λίγες ημέρες ένας όχλος προκάλεσε βία για να σταματήσει τη Δημοκρατία μας. Δεν τα κατάφεραν. Δεν θα συμβεί αυτό ποτέ ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ.

    Έχουμε εδώ, την γυναίκα αντιπρόεδρο. Μην μου λέτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Αυτή η στιγμή είναι ιστορική. Έχουμε μια πρόκληση μπροστά μας και είναι η ενότητα. Η ενότητα είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αν λειτουργήσουμε ως Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σας διαβεβαιώνω πως δεν θα βγούμε ποτέ ηττημένοι. Στόχος να ενώσω το έθνος μας και τον λαό μας.

    Ζητώ από όλους να είναι δίπλα μου σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να καταπολεμήσουμε εχθρούς όπως το μίσος, τον εξτρεμισμό, την πανδημία, με ενότητα. Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται από καθέναν από εμάς ξεχωριστά αλλά από όλους μας. Είμαστε ένα εξαιρετικό έθνος, καλοί άνθρωποι και προσπαθούμε στην πορεία των χρόνων πολεμάμε για να τα καταφέρουμε.

    Έχουμε πολλά να κάνουμε, έχουμε πολλά πράγματα να διορθώσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Διαβάστε επίσης:

    H Wall Street «μίλησε»: Η εκλογή Μπάιντεν έφερε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία

    ΗΠΑ: Εκκενώνεται το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω απειλής για βόμβα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσ



    ΣΧΟΛΙΑ