ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Ομάν ανακοίνωσε σχέδια για την επιβολή φόρου εισοδήματος στους εύπορους, καθιστώντας το το πρώτο κράτος του Κόλπου που κάνει προσπάθεια να διευρύνει τις πηγές δημόσιων εσόδων του πέρα από το πετρέλαιο.
Ο φόρος 5% δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2028 και ισχύει μόνο για ετήσιο εισόδημα 42.000 ριάλ (109.000 δολάρια) ή μεγαλύτερο, ανέφερε αργά την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο το πλουσιότερο 1% θα πληρώνει τον φόρο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομίας Σαΐντ μπιν Μοχάμεντ Αλ-Σάκρι δήλωσε ότι το μέτρο θα μειώσει την εξάρτηση από τα έσοδα του πετρελαίου, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα.
Καμία χώρα στο πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Gulf Cooperation Council (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου), το οποίο έχει έξι μέλη, δεν επιβάλλει φόρο εισοδήματος.
Για χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, αυτό αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης για τους ξένους εργαζόμενους, επομένως, η κίνηση του Ομάν θα παρακολουθείται στενά από τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου.
«Παρότι το πεδίο εφαρμογής είναι περιορισμένο, εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική δημοσιονομική εξέλιξη στην περιοχή», δήλωσε η Μόνικα Μαλίκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Άμπου Ντάμπι.
«Το Ομάν επιδιώκει να προχωρήσει με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικό. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε μια εποχή που άτομα με υψηλή καθαρή αξία μετακινούνται στην περιοχή», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι παρόλο που τα κράτη του GCC τείνουν να έχουν ισχυρά δημοσιονομικά ισοζύγια – μόνο η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν αναμένεται να έχουν ελλείμματα φέτος – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει ότι μπορεί τελικά να χρειαστεί να εισαγάγουν τέτοιους φόρους για να διαφοροποιήσουν τη βάση εσόδων τους, ειδικά εάν η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι το Ομάν έχει θεσπίσει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της οικονομικής του διαφοροποίησης για να μειώσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο, έναν στόχο που μοιράζεται με άλλες χώρες του Κόλπου.
Το σουλτανάτο έχει συγκεντρώσει κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αρχική δημόσια προσφορά της μονάδας εξερεύνησης και παραγωγής της κρατικής ενεργειακής του εταιρείας πέρσι.
Ο φόρος εισοδήματος του Ομάν «θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την εφαρμογή του φόρου και από άλλες χώρες του GCC στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαλίκ.
Διαβάστε επίσης:
Συναγερμός στη Σούδα: 5.000 φωτογραφίες και βίντεο από τις βάσεις στα χέρια Αζέρου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- BC Partners: Tι απαντούν στην επιστολή του κύκλου του Σόλακ, για την απομάκρυνσή του από την ηγεσία της United
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση στη Σκιάθο και στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου θα πραγματοποιήσει αύριο
- Νετανιάχου και Τραμπ: Κατεδαφίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα
- Ισραήλ: Θα επιτρέψει σε ξένες χώρες να ρίξουν βοήθεια στη Γάζα από αέρος
