ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν προειδοποίησε τη Τετάρτη για τον κίνδυνο «επανέναρξης της σύγκρουσης» και ενός «μεγαλύτερου κατακερματισμού» της χώρας, σε ένα κλίμα «πρόκλησης» μεταξύ κοινοτήτων.
«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Συρία είναι τεράστιες και οι κίνδυνοι πραγματικοί για μια επανέναρξη της σύγκρουσης και έναν μεγαλύτερο κατακερματισμό που ακόμη δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί», δήλωσε μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Δαμασκό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέντε και πλέον μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Εξακολουθώ να ανησυχώ για τον κίνδυνο νέων βιαιοτήτων και το γεγονός ότι τέτοιες εξελίξεις μπορεί να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις επιθέσεις τον Μάρτιο κατά της μειονότητας των Αλαουιτών, η οποία συνδέεται με τη φυλή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Όπως και στην «οπισθοδρόμηση» που αποτέλεσε στα τέλη Απριλίου η βία κατά της μειονότητας των Δρούζων, σε ένα πλαίσιο «προκλήσεων για κοινοτικές εντάσεις».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε επίσης την ανησυχία του χθες, Τρίτη, προειδοποιώντας ότι η Συρία μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου «εμφυλίου πολέμου ευρείας κλίμακας».
Παρά τους κινδύνους αυτούς, ο Πέντερσεν χαιρέτισε την ανακοίνωση της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει τις οικονομικές της κυρώσεις, βλέποντας σε αυτό μια απάντηση στην ελπίδα για “επιτυχία” των Σύρων στη μετάβαση της χώρας.
Ο Άσαντ ανατράπηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2024 μετά μια επίθεση αστραπή που πραγματοποίησε ένας συνασπισμός ομάδων ανταρτών, στον οποίο κυριαρχούν ισλαμιστές οι οποίοι έχουν σήμερα την εξουσία στη Δαμασκό.
Παράλληλα, ο Γκέιρ Πέντερσεν καταδίκασε εκ νέου τα «απαράδεκτα» ισραηλινά πλήγματα στο συριακό έδαφος.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «κλιμάκωση» των επιθέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα μέρη της χώρας, μιλώντας για σημάδια πιο συντονισμένων επιχειρήσεων με τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και όπλων μεσαίου βεληνεκούς».
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία-πηγές: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα θα ονομαστεί και ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία
Φινλανδία: Ολοκλήρωσε τα πρώτα 35 χλμ του τείχους που κατασκευάζει στα σύνορα με τη Ρωσία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Όλες οι πληροφορίες
- Alpha Bank: Τα κέρδη-ρεκόρ του 2025 και ο στόχος για αύξηση 11% στα κέρδη ανά μετοχή το 2026
- H σύναξη των πρέσβεων, οι δίμετροι εύζωνες και τα μπιφτεκάκια, τα κόκκινα τρουφάκια, τα 3 χρόνια από τα Τέμπη, τι ήθελε ο Γεραπετρίτης στο FBI
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο mononews από δύο γυναίκες που σώθηκαν εκείνη τη μοιραία νύχτα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.