• Διεθνής πολιτική

    ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί το Ισραήλ να κάνει “περισσότερα”

    • NewsRoom
    Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ


    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέγραψε σήμερα την υπόσχεση του Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα σημεία διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καλώντας το, ωστόσο, ταυτόχρονα να κάνει «περισσότερα» μπροστά στην απειλή ενός «επικείμενου λιμού».

    Τα μέλη του Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας τη «βαθιά ανησυχία τους σχετικά με τον απολογισμό του πολέμου σε ανθρώπινες ζωές, την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και την απειλή ενός επικείμενου λιμού», ζητούν την «άμεση άρση όλων των εμποδίων στην παράδοση μιας ευρείας ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό και την ανεμπόδιστη διανομή αυτής της βοήθειας».

    Σε αυτήν τη δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα, «σημειώνουν την ανακοίνωση του Ισραήλ να ανοίξει τον σταθμό Ερέζ και να επιτρέψει τη χρήση του λιμανιού του Ασντόντ για τη βοήθεια στη Γάζα, όμως υπογραμμίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να παρασχεθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια μπροστά στο εύρος των αναγκών στη Γάζα».

    Επιμένουν στην «ανάγκη να εφαρμοστεί αμέσως και πλήρως αυτή η απόφαση σε μόνιμη βάση».

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μια αυστηρή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον, το άνοιγμα του σταθμού διέλευσης του Ερέζ και τη χρήση του ισραηλινού λιμανιού του Ασντόντ (νότια), που βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων βόρεια της Γάζας.

    Όμως, αυτά τα μέτρα δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

    Επιπλέον, το Συμβούλιο υπογραμμίζει την «ανάγκη μιας πλήρους, διαφανούς και διεξοδικής έρευνας» για τον θάνατο επτά εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen που σκοτώθηκαν από έναν ισραηλινό βομβαρδισμό στις αρχές Απριλίου.

    Καταδικάζει επίσης τον θάνατο συνολικά «τουλάχιστον 224» μελών οργανώσεων αρωγής από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, ένας αριθμός «υπερτριπλάσιος από εκείνον των μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που σκοτώνονται σε μια σύρραξη σε διάστημα ενός έτους», όπως και «όλες τις βιαιοπραγίες και εχθροπραξίες σε βάρος αμάχων».

    Διαβάστε επίσης:

    Βόρεια Μακεδονία: Θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει η υποψήφια του VMRO για την προεδρία της χώρας

    Intralot: Νέα αγορά 50.000 μετοχών από την Intracom

    Κασσελάκης: Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ