Διεθνής πολιτική

«Όχι» της Γερμανίας στη μεταφορά συστοιχιών Patriot από την Πολωνία στην Ουκρανία

  • NewsRoom


Το Βερολίνο αποσαφήνισε ότι τα οπλικά συστήματα που πρόσφερε στην Πολωνία προορίζονται για χρήση μόνο εντός νατοϊκού εδάφους, απορρίπτοντας το αίτημα της Βαρσοβίας να τα στείλει στην Ουκρανία.

«Αυτές οι συστοιχίες Patriot αποτελούν τμήμα της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι προορίζονται να αναπτυχθούν σε έδαφος του ΝΑΤΟ», ανέφερε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ. «Για οποιαδήποτε χρήση τους εκτός εδάφους του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους», πρόσθεσε.

Το Βερολίνο προσέφερε τις συστοιχίες αυτές στη Βαρσοβία για να βοηθήσει στην αντιαεροπορική άμυνα της Πολωνίας, αφού ένας αδέσποτος πύραυλος έπεσε σε χωριό και σκότωσε δύο ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ είπε ότι ζήτησε από τη Γερμανία να σταλούν οι Patriot στην Ουκρανία και να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορά της.

Οι αντιαεροπορικές συστοιχίες, όπως οι Patriot της εταιρείας Raytheon, έχουν στόχο να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πολλές χώρες του ΝΑΤΟ μείωσαν τον αριθμό των συστημάτων που διαθέτουν, θεωρώντας ότι στο εξής θα αντιμετώπιζαν περιορισμένες απειλές, από χώρες όπως το Ιράν. Η Γερμανία διέθετε 36 συστοιχίες Patriot αλλά σήμερα έχει μόνο 12, δύο εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: “Κόκκινη λίστα” απειλούμενων πολιτιστικών αντικειμένων δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων

Ιράν: Aιτιολογεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τους βομβαρδισμούς εναντίον κουρδικών οργανώσεων στο ΙράκΣΧΟΛΙΑ