Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η ρήξη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Καναδά και ΗΠΑ οδηγεί σε νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ να κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι απαίτησε υπερβολικές παραχωρήσεις από την Οτάβα.

Μετά την αιφνίδια διακοπή των συνομιλιών, ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι ο Καναδάς δεν ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί μια συμφωνία που θεωρούσε άδικη. «Βρίσκεσαι σε πόλεμο όταν σου επιτίθενται, και μας επιτέθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την κατάσταση ως εμπορική σύγκρουση.

1

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή νέων αμερικανικών δασμών σε καναδικές εξαγωγές αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων. Οι επιβαρύνσεις έρχονται να προστεθούν στους ήδη ισχύοντες δασμούς σε χάλυβα, αλουμίνιο, οχήματα και ξυλεία.

Ο Κάρνεϊ υποστήριξε ότι η Οτάβα είχε κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, χωρίς όμως να λάβει αντίστοιχες δεσμεύσεις από την Ουάσιγκτον. Όπως είπε, οι αμερικανικές απαιτήσεις άλλαξαν την τελευταία στιγμή και κρίθηκαν απαράδεκτες από την καναδική πλευρά.

«Θα απαντήσουμε δολάριο προς δολάριο»

Ο Καναδός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει στους νέους αμερικανικούς δασμούς με αντίστοιχα μέτρα, επιδιώκοντας να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ οι καναδικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη αυξημένο κόστος λόγω των εμπορικών περιορισμών.

Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός εμπορικός εκπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ χαρακτήρισε την εξέλιξη «χαμένη ευκαιρία για τον Καναδά» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα μέτρα κατά των καναδικών αντιποίνων.

Η νέα σύγκρουση δημιουργεί πρόσθετη αβεβαιότητα για τις οικονομίες των δύο χωρών, καθώς Καναδάς και ΗΠΑ έχουν βαθιά αλληλεξάρτηση στο εμπόριο και ιδιαίτερα στους κλάδους της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης

Ελληνικά ομόλογα: Γιατί αντέχουν στο παγκόσμιο sell-off – Οι αναβαθμίσεις και η μείωση χρέους

Μητσοτάκης: Πρόωρη αποπληρωμή χρέους 13 δισ. ευρώ μέσα στο 2026 – «Ο διάλογος με την Τουρκία δεν σημαίνει υποχώρηση»

Μακρόν: Επιταχύνονται οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία