• Διεθνής πολιτική

    Ο Γιούνκερ επικαλείται την Ελλάδα για να προειδοποιήσει την Ιταλία

    • Bloomberg
    Γιούνκερ

    Έφτασε η ώρα για την διαδοχή του Γιούνκερ


    Η προσπάθεια του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρια να προωθήσει τη νέα δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης κατέληξε σε αποτυχία τη Δευτέρα, με τον επικεφαλής της Κομισιόν να προειδοποιεί για μία κρίση ελληνικού τύπου και τα ομόλογα της χώρας να κλείνουν τη μέρα στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών.

    Οι πρόσφατες ανακοινώσεις από την ιταλική κυβέρνηση έχουν εγείρει ανησυχίες για την πορεία του προϋπολογισμού της”., δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, μετά από μία συνάντηση με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης, των οποίων ηγείται. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας: “Είμαι κάπως λιγότερο αισιόδοξος αφού μίλησα με τους συναδέλφους μου απ’ ό,τι ήμουν πριν”.

    O Τρία επιχειρεί να συμφιλιώσει τις ακριβές προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση συνεργασίας του με τους κανόνες της Ευρωζώνης που απαιτούν από τα κράτη-μέλη να συμμορφώνονται με συγκεκριμένους στόχους για το έλλειμμα. Και ενώ η Ιταλία θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου προς έγκριση, αξιωματούχοι των Βρυξελλών ήδη έχουν υπονοήσει πως πιθανόν να μην είναι σύμφωνος με τους κανόνες της Ευρωζώνης.

    Τα ιταλικά ομόλογα συνέχισαν τις απώλειες της Παρασκευής με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κλείνει στο 3,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014. Το spread με το γερμανικό ομόλογο αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης, φτάνοντας σχεδόν τις 283 μονάδες βάσης.

    Μία “νέα” κρίση

    Στη διάρκεια της απρογραμμάτιστης συζήτησης της Δευτέρας για την Ιταλία, ο Τρία επιχείρησε να υπερασπιστεί την απόφαση της κυβέρνησής του να παραβιάσει τους κανονισμούς της ΕΕ που απαιτούν από τα υπερχρεωμένα κράτη να μειώσουν το δομικό τους έλλειμμα, λέγοντας στους ομολόγους του ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού θα πρέπει να γίνουν κατανοητοί στο πλαίσιο μίας οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη και την Ιταλία.

    Η άμυνά του αντιμετωπίστηκε με μία μεταφορά εμπνευσμένη από το τένις από τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση της συζήτησης, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Μπορεί κανείς να το συζητήσει αν η μπάλα είναι στη γραμμή, αλλά όχι όταν η μπάλα είναι ξεκάθαρα άουτ, είπε ο Μοσκοβισί, σύμφωνα με τις περιγραφές.

    Ο Τρία είπε στους ομολόγους του ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και ότι είναι ανοιχτός σε περαιτέρω συζητήσεις μόλις οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός και υποβληθεί στην Κομισιόν. Μετά τη συνάντηση, δεν έφτασε στο σημείο να πει ότι ο στόχος για έλλειμμα 2,4% την επόμενη χρονιά μπορεί να αναθεωρηθεί. Ωστόσο, απέφυγε να το αποκλείσει ξεκάθαρα όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους.

    Μία κρίση ήταν αρκετή”, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του σε εκδήλωση στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας που προβλήθηκαν τηλεοπτικά. “Μετά τη δυσκολότερη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μία ελληνική κρίση, αυτή τη φορά στην Ιταλία”.

    Πολιτικές υποσχέσεις

    Ο Τρία διεξάγει μία μάχη οπισθοφυλακής εντός της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας με τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, τα δύο πολιτικά βαρόμετρα, που απαιτούν περισσότερους πόρους για να υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Ο Τρία είχε προσπαθήσει να περιορίσει τον στόχο του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ στη διάρκεια διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής την Πέμπτη, πριν τελικά συμφωνήσει στο 2,4%.

    Η κυβέρνηση “δεν θα θυσιάσει ποτέ τους εργάτες στο βωμό του spread και των τρελών κανόνων που μας έχουν επιβληθεί”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντι Μάιο, στο περιθώριο μίας συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη. “Αυτή η κυβέρνηση δεν τεμαχίζει τους ανθρώπους, η μουσική έχει αλλάξει”.

    Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ονομαστικό χρέος στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ελλάδα σε λόγο ως προς το ΑΕΠ της, που σημαίνει ότι οι αμφιβολίες για την ικανότητά της να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν υπαρξιακό κίνδυνο για το κοινό νόμισμα.

    Ο Μοσκοβισί, μιλώντας πριν την έναρξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ανέφερε πως δεν μπορούσε να δει πώς οι αριθμοί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας θα ήταν συμβατοί με τους κανόνες. Τα σχέδια για προϋπολογισμό με έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ συνιστούν “πολύ, πολύ σημαντική” απόκλιση από τις δεσμεύσεις, είπε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το προσχέδιο του προϋπολογισμού-Τα μέτρα που «θυσιάζονται»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λουξ: Το deal Μαρλαφέκα με τη Lidl φέρνει επιπλέον έσοδα 3 εκατ. τον χρόνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο «καμπανάκι» από το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες: Το μήνυμα που κομίζει στην Αθήνα

     



    ΣΧΟΛΙΑ