• Διεθνής πολιτική

    Ντόναλντ Τραμπ: «Κακομαθημένη» η Μπρίτνεϊ Γκράινερ που κρατείται στη Ρωσία για ναρκωτικά

    Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    «Δυνητικά κακομαθημένη» χαρακτήρισε ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Αμερικανίδα σταρ του WNBA, Μπρίντεϊ Γκράινερ, η οποία συνεχίζεται να κρατείται στις φυλακές της Ρωσίας με την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών.

    Η χρυσή ολυμπιονίκης του Ρίο, η οποία είχε συμφωνήσει να παίξει  μπάσκετ σε ομάδα του Γεκατερίνμπουργκ, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, καθώς στο τελωνείο εντόπισαν στις αποσκευές της φιαλίδια που περιείχαν έλαιο κάνναβης. Η Γκράινερ κατηγορήθηκε για «μεταφορά μεγάλης ποσότητας» ναρκωτικής ουσίας, και τέθηκε αμέσως υπό κράτηση.

    Η δίκη της άρχισε την 1η Ιουλίου, με την Γκράινερ να δηλώνει πως μετέφερε στις αποσκευές της το χασισέλαιο για ιατρικούς λόγους, ως αναλγητικό, με συνταγή γιατρού.

    Η φυλάκιση της Γκράινερ προκάλεσε νέα ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σε μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, το CNN  αποκάλυψε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για την απελευθέρωση της Γκράινερ, προσφέροντας ως αντάλλαγμα τον Βίκτορ Μπουτ.

    Ο Μπουτ, γνωστός και με το προσωνύμιο «έμπορος του θανάτου» είναι Ρώσος έμπορος όπλων, ο οποίος κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ πως έστησε μια επιχείρηση-βιτρίνα, μέσω μιας εταιρείας εμπορικών αερομεταφορών, προκειμένου να καλύψει το λαθρεμπόριο όπλων σε διάφορα «καυτά» εμπόλεμα μέτωπα. Ο Μπουτ υποστηρίζει πως τα αεροσκάφη του μετέφεραν απλά κατεψυγμένα κοτόπουλα και λουλούδια.

    Το 2008 ο Μπουτ συνελήφθη στην Ταϋλάνδη, βάσει διεθνούς εντάλματος της Ιντερπόλ, ενώ το 2010 εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Το 2011 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για «συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία Αμερικανών» και «παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική ομάδα» (και συγκεκριμένα την FARC στην Κολομβία, η οποία ήταν γνωστή για τις απαγωγές και δολοφονίες αξιωματούχων).

    Η αποκάλυψη του CNN προκάλεσε την αντίδραση του πρώην Αμερικανού προέδρου, ο οποίος σε ραδιοφωνική του εκπομπή σχολίασε  χαρακτηριστικά:

    «Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ πήγε φορτωμένη με ναρκωτικά σε μια εχθρική περιοχή όπου είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά τα θέματα. Δεν τους αρέσουν τα ναρκωτικά. Και την έπιασαν. Τώρα υποτίθεται ότι θα την βγάλουμε έξω. Υποτίθεται ότι θα δώσουμε στους Ρώσους έναν δολοφόνο, έναν από τους πιο μεγάλους εμπόρους όπλους στον κόσμο που έχει σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς, πολλούς ανθρώπους!

    Θα τον στείλουμε στη Ρωσία και θα την πάρουμε πίσω. Η Γκράινερ ήξερε πως δεν πας στη Ρωσία με ναρκωτικά και το παραδέχτηκε. Ο Μπουτ είναι ένας από τους χειρότερους ανθρώπους στον κόσμο και θα του δοθεί η ελευθερία επειδή ένας δυνητικά κακομαθημένος (σ.σ. εννοεί την Γκράινερ) πηγαίνει στη Ρωσία κουβαλώντας ναρκωτικά»!



    ΣΧΟΛΙΑ