Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «δεν βιάστηκε» να ανακοινώσει τη συμμετοχή της Νότιας Κορέας στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλάσκα, ύψους 50 δισ. δολαρίων, προειδοποιώντας ότι η Σεούλ μπορεί να πληρώσει «διπλάσια» εάν δεν υπογράψει σύντομα.

Οι δηλώσεις του έρχονται εν μέσω αποκλίσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Σεούλ σχετικά με τις σχεδιαζόμενες νοτιοκορεατικές επενδύσεις στην ενέργεια και τις υποδομές στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει έργα τα οποία, σύμφωνα με τη Σεούλ, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

1

«Αν δεν θέλουν να το κάνουν, δεν έχω πρόβλημα. Απλώς θα τους χρεώσω περισσότερα», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. «Πείτε τους ότι, αν δεν υπογράψουν σύντομα, θα το διπλασιάσω».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα διπλασίαζε. Ωστόσο, νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το ενδεχόμενο να εννοούσε υψηλότερους δασμούς σε βάρος της χώρας.

Ερωτηθείς εάν ανακοίνωσε πρόωρα τη συμμετοχή της Νότιας Κορέας στο έργο LNG της Αλάσκας, ο Τραμπ απάντησε ότι «δεν βιάστηκε».

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν την τοποθέτηση της Νότιας Κορέας ότι εξακολουθεί να αξιολογεί το έργο και ότι οποιαδήποτε συμμετοχή της εξαρτάται από την εμπορική του βιωσιμότητα και την τήρηση των προβλεπόμενων εγχώριων νομικών διαδικασιών.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Truth Social την Παρασκευή, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η επενδυτική συμφωνία της Νότιας Κορέας «γίνεται ολοένα και ΚΑΛΥΤΕΡΗ», ανακοινώνοντας ένα πρόσθετο έργο ενισχυμένης ανάκτησης πετρελαίου, ύψους 8,4 δισ. δολαρίων.

Η ενισχυμένη ανάκτηση πετρελαίου χρησιμοποιεί τεχνικές όπως η έγχυση διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα αργού που παράγεται από ένα κοίτασμα.

Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης, επικαλούμενα το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, ότι το έργο ανάκτησης πετρελαίου δεν περιλαμβανόταν στις συμφωνίες που είχαν συναφθεί μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, το υπουργείο επιδίωκε να επαληθεύσει την ανακοίνωση του Τραμπ και είχε επικοινωνήσει με τις ΗΠΑ μέσω των εμπορικών διαύλων, ζητώντας διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης 

Βρετανία: Εξετάζει δασμούς 45% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ισπανία: Ο Σάντσεθ έτοιμος για πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στη Βουλή

Εκλογές Βραζιλία: Πρώτος ο Φλάβιο Μπολσονάρου, με τον Λούλα στον δεύτερο γύρο της 25ης Οκτωβρίου