• Διεθνής πολιτική

    Ντοκουμέντο Qatargate: «Ο Παντσέρι ψεύδεται» και το κατηγορητήριο καταρρέει

    • NewsRoom
    Αριστερά ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και η Εύα Καϊλή και δεξιά ο Αντόνιο Παντσέρι

    Αριστερά ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και η Εύα Καϊλή και δεξιά ο Αντόνιο Παντσέρι


    Το τέλος της έρευνας για την υπόθεση Qatargate, του σκανδάλου διαφθοράς που συντάραξε πέρυσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά πλέον περνά στα ψιλά, θα μπορούσε να φέρει η 14λεπτη συνομιλία του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή, με τον κύριο επιθεωρητή των σχετικών ερευνών, βάσει εγγράφου που αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα La Libre.

    Η συζήτηση, όπως αναφέρεται, πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την έρευνα της 27ης Απριλίου 2023 στο σπίτι του Τζόρτζι. Ο αστυνομικός φέρεται να πήγε στο σπίτι του υπόπτου για να επιστρέψει ένα κινητό τηλέφωνο που του είχαν κατασχέσει κατά την έρευνα. Η Καϊλή είχε αποφυλακιστεί με βραχιολάκι λίγες μέρες νωρίτερα.

    Βλέποντας τον αστυνομικό στην πόρτα του, ο Τζόρτζι ενεργοποίησε τη συσκευή εγγραφής βίντεο για να καταγράψει τα διαμειβόμενα, ενώ δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τους δικαστές. Στη συνέχεια ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι «ο Παντσέρι λέει ψέματα». Πρόκειται για τον φερόμενο ως εγκέφαλο του σκανδάλου, στις υπηρεσίες του οποίου βρισκόταν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή.

    Οι απαντήσεις του αστυνομικού σ’ αυτό τον επίμονο ισχυρισμό του συντρόφου της Καϊλή θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της δίωξης για όλους των υπόπτους του Qatargate.

    Έτσι, αφού ο Τζόρτζι επαναλαμβάνει ξανά και ξανά ότι ο Αντόνιο Παντσέρι δεν λέει αλήθεια, ο επιθεωρητής του απαντά: «Δεν είμαστε ηλίθιοι! Ξέρουμε ότι μας λέτε ψέματα. Ξέρουμε ότι δεν μας τα λέτε όλα. Λέμε λοιπόν εντάξει, θα παίξουμε το παιχνίδι», ξεκινά ο αστυνομικός. «Το ίδιο κάναμε και με τον Παντσέρι. Μη νομίζετε ότι, επειδή λέει πράγματα και τον βιντεοσκοπούμε, τον πιστεύουμε. Δεν πιστεύουμε τίποτα που λέει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μας δουλεύει, το ξέρουμε. Αλλά όλα θα φανούν όταν έρθει η ώρα. Και θα αναλάβει την ευθύνη του, γιατί ξέρω ότι μας λέει ψέματα».

    Αυτά τα λόγια για τον Πάντσερι δεν είναι ασήμαντα, καθώς πρόκειται για βασικό πρόσωπο του σκανδάλου, που μάλιστα έχει δηλώσει μετάνοια για να συνεργαστεί με τις αρχές. Ωστόσο, για να θεωρηθεί έγκυρη η εν λόγω συμφωνία μεταμέλειας και η παρεπόμενη προστασία του, δηλαδή να πέσει στα μαλακά, πρέπει να τηρηθούν αρκετοί όροι. Μεταξύ αυτών, η υποχρέωση να μη λέει ψέματα, αλλά και να παρέχει πληροφορίες ουσιαστικές, χρήσιμες για την υπόθεση, αποκαλυπτικές και πλήρεις. Εάν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η υπόσχεση του εισαγγελέα προς τον μετανοημένο θα μπορούσε να ανακληθεί και η συμφωνία να σπάσει.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο αρχιεπιθεωρητής απαντά στον Τζόρτζι: «Ξέρουμε ότι ψεύδεται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην περάσει η μεταμέλεια».

    Και προσθέτει: «Θα χαλάσουμε τη συμφωνία. Μην ξεχνάτε, κύριε Τζόρτζι, η συμφωνία λέει: Αν δεν σεβαστείς τη συμφωνία, γίνεται καπνός. Δεν τη σέβεται. Μας λέει ψέματα!»

    Ο Τζόρτζι απαντά: «Μόνο που ήδη επωφελείται από τη συμφωνία».

    Και η απάντηση του αστυνομικού: «Μην ξεχνάτε ότι το κέρδος είναι μηδενικό. Αν αποδείξουμε ότι λέει ψέματα, τελείωσε».

    Είναι μια τακτική που ακολουθεί ο επιθεωρητής στις έρευνές του ή μια πραγματική γκάφα που θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρη την έρευνα; Το άλλο ερώτημα είναι γιατί ένα τέτοιο έγγραφο δεν ήρθε στο φως νωρίτερα, αναφέρει η La Libre.

    Διαβάστε επίσης:
    KPMG: Ανθεκτική η αγορά πολυτελών ειδών στην Ελλάδα και παγκοσμίως

    ΗΠΑ: Μια ισχυρή καταιγίδα στην Καλιφόρνια προκαλεί “ενδεχομένως θανατηφόρες” πλημμύρες

    Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στα ανοιχτά της νότιας Κρήτης



    ΣΧΟΛΙΑ