• Διεθνής πολιτική

    Ντε Γκίντος: «Υπερβολική η αντίδραση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ»

    • NewsRoom


    Τον προβληματισμό του απέναντι στην ενθουσιώδη αντίδραση με την οποία υποδέχτηκαν οι αγορές την ήπια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

    Ειδικότερα, όπως εκτίμησε σήμερα “οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ”, με τον κ. Ντε Γκίντος να προειδοποιεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

    «Μία τεχνική ύφεση είναι εξαιρετικά πιθανή»

    “Ο πληθωρισμός (στην Ευρωζώνη) κατά τη γνώμη μου θα διατηρηθεί γύρω από το τρέχον επίπεδο του 10,7% για μερικούς ακόμα μήνες και θα ξεκινήσει να υποχωρεί στο πρώτο εξάμηνο του επόμενους έτους” είπε, προσθέτοντας πάντως ότι “μεσοσταθμικά, τόσο ο γενικός πληθωρισμός όσο και ο δομικός, θα παραμείνουν εξαιρετικά υψηλοί”.

    Παράλληλα, ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι “μία τεχνική ύφεση είναι εξαιρετικά πιθανή” στην ευρωζώνη και τόνισε ότι “η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι πιο στοχευμένη”. Όπως επισήμανε άλλωστε, “η δημοσιονομική πολιτική δεν γίνεται να έρχεται σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική”.

    Ο Λουίς ντε Γκίντος τόνισε ακόμα ότι “στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει εδραιωμένες τις πληθωριστικές προσδοκίες”, ενώ εκτίμησε ότι οι οικονομικές προβλέψεις της ευρωτράπεζας θα είναι παρόμοιες με τις χειμερινές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν.

    Διαβάστε επίσης

    Δένδιας: «Παράδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διαφορών η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ»

    K. Καραμανλής: «Ποιος έχει συμφέρον από την αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού;»



    ΣΧΟΛΙΑ