• Διεθνής πολιτική

    Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων»

    • NewsRoom
    Χουλουσί Ακάρ - Τουρκία

    Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας


    Νέα προκλητική επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί επέκταση χωρικών υδάτων. Μιλώντας στην Hurriyet, ο Ακάρ κατηγόρησε την Αθήνα ότι επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά και κλιμακώνει την ένταση.

    «Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση (χωρικών υδάτων). Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1.800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, “ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα”. Παρά τις καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις μας, η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση και τις προκλήσεις για κλιμάκωση της έντασης» τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.

    «Η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που υπηρετούσαν στην προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν σε διπλωματικό και πεδίο» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

    «Οι Έλληνες να εγκαταλείψουν αμέσως τις αδιάλλακτες και προκλητικές στάσεις τους»

    Όπως πρόσθεσε «εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως τις αδιάλλακτες και προκλητικές στάσεις τους που γίνονται για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα. Η ελπίδα μας. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι η θάλασσα της φιλίας είναι η δίκαιη κατανομή όλου του πλούτου».

    Έντονη ενόχληση έδειξε ο Χουλουσί Ακάρ και για το ζήτημα των αμερικανικών βάσεων. «Παλιά ήταν πέντε οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τώρα προστέθηκαν άλλες 4 και έχουν συνολικά 9 βάσεις στην Ελλάδα. Αναφέρεται ότι η Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται ως κέντρο LNG και logistics. Αυτό λέγεται. Ωστόσο, η άμυνα και η ασφάλεια είναι επίσης θέμα παρακολούθησης και πρόληψης . Αυτό ειπώθηκε. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν (οι βάσεις) με άλλο τρόπο; Ναι! Άρα θα παρακολουθούμε και θα λαμβάνουμε μέτρα. Η άμυνα και η ασφάλεια είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να επουλωθεί οποιοδήποτε λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

    Η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει ότι όταν η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η Ελλάδα έφερε στην ημερήσια διάταξη τον επεκτατισμό της Τουρκίας σε μια συνάντηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διαφώνησε ξεκάθαρα.

    «Ποιος είναι επεκτατικός; Είναι η Ελλάδα που έχει τριπλασιάσει την επικράτειά της από την ίδρυσή της ή η Τουρκία που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της;» είπε, δίνοντας χάρτη που δείχνει το πώς διαμορφώθηκε η ελληνική επικράτεια.

    Αφού εξέτασε τον χάρτη, η Γερμανίδα υπουργός είπε «Ουδέν σχόλιο». «Όχι ουδέν σχόλιο. Κανένα σχόλιο σημαίνει όχι. Πρέπει να το συζητήσουμε», ήταν η απάντηση του Ακάρ.

    Διαβάστε επίσης

    Ζελένσκι: Κρατάμε τις θέσεις μας στο Ντονμπάς, σημειώνουμε μικρή πρόοδο σε ορισμένες περιοχές



    ΣΧΟΛΙΑ