• Διεθνής πολιτική

    Νέες δηλώσεις Ζελένσκι: Πρόταση για διεξαγωγή συνομιλιών με τον Πούτιν στην Ιερουσαλήμ

    • NewsRoom
    Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ουκρανός πρόεδρος

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ουκρανός πρόεδρος


    Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Έχουμε περίπου 1.300 στρατιωτικούς που χάθηκαν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον απολογισμό.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταμέτρηση που δημοσιεύουν οι ουκρανικές αρχές από την έναρξη της εισβολής.

    Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει χάσει «περίπου 12.000 άνδρες».

    Πρόκειται για μια «αναλογία 1 στους 10, όμως αυτό δεν με κάνει χαρούμενο», επισήμανε.

    Στις 2 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε χάσει σχεδόν 500 στρατιώτες. Όμως, έκτοτε, δεν έχει δημοσιεύσει νεότερο απολογισμό, την ώρα που οι μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

    Στις 8 Μαρτίου, έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων, το Πεντάγωγο είχε κάνει λόγο για μια εκτίμηση μεταξύ 2000 και 4000 νεκρών Ρώσων.

    Μιλώντας κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

    Είπε, επίσης, ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

    Ζημιές ύψους άνω των 100 δισ. δολ.

    Οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Ο οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσκι είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    «Δεν θέτει απλά τελεσίγραφα η Μόσχα»

    Ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση» της Μόσχας, η οποία προηγουμένως το μόνο που έκανε ήταν να «θέτει τελεσίγραφα» στις συνομιλίες της με τους Ουκρανούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.

    Όταν ρωτήθηκε για δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, ο οποίος είχε μιλήσει για «πρόοδο» στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε «ικανοποιημένος που έλαβε ένα σήμα από τη Ρωσία».

    Κατά τις τελευταίες συνομιλίες, «αρχίσαμε να μιλάμε» και η Μόσχα «πλέον δεν θέτει απλώς τελεσίγραφα», κάτι που συνιστά «μια εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησαν Σολτς και Μακρόν από τον Πούτιν

    Ουκρανία: Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα μετά τις βαριές απώλειες, λέει ο Ζελένσκι – Σύμφωνα με το Κίεβο βομβαρδίστηκε τέμενος που στέγαζε 80 ανθρώπους

    Μπορέλ: Να σταματήσει η ΕΕ να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ