• Διεθνής πολιτική

    Νέες αναφορές για ισχυρή έκρηξη στο Ντόνετσκ – Νέα ενημέρωση Μπάιντεν για την κατάσταση στην Ουκρανία

    • NewsRoom


    Στο κόκκινο παραμένει η ένταση στην περιοχή των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, καθώς νέες αναφορές από την περιοχή του Ντόντσκ κάνουν λόγο για νέα ισχυρή έκρηξη, κοντά σε κτήριο που φιλοξενεί τη διοίκηση της περιοχής.

    Παράλληλα, οι αρχές των αυτονομιστών ανακοίνωσαν πως ξεκίνησε επιχείρηση μαζικής εκκένωσης της περιοχής, μεταφέροντας τους πολίτες προς τη Ρωσία, καταγγέλλοντας αύξηση των βομβαρδισμών. Σε ανάλογη ανακοίνωση προχώρησε και η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Λοχάνσκ».

    Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», ανακοίνωσε την εκκένωση σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μεταφράσεις του Associated Press και του Reuters. Ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ότι το Κίεβο σχεδίαζε τη δική του στρατιωτική επίθεση στην περιοχή στα ανατολικά της χώρας, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014, ανέφεραν τα πρακτορεία ειδήσεων.

    Πρόσθεσε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι θα μετακινηθούν πρώτα, σύμφωνα με το AP και τη μετάφραση του Reuters, και ότι η Ρωσία έχει προετοιμάσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να τους φιλοξενήσει. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι το Κίεβο σχεδίαζε μια τέτοια επίθεση και η Ουκρανία λέει ότι οι δυνάμεις της έπρεπε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά την αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές επειδή πιστεύουν ότι είναι ένα τέχνασμα που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει την Ουκρανία σε αντίποινα.

    Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνησή του αρνείται «κατηγορηματικά» αυτό που αποκάλεσε «ρωσικές αναφορές παραπληροφόρησης». Είπε, «Η Ουκρανία δεν διεξάγει ούτε σχεδιάζει τέτοιες ενέργειες στο Ντονμπάς. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διπλωματική επίλυση των συγκρούσεων μόνο».

    Νέο διάγγελμα Μπάιντεν

    Την ίδια ώρα στη Δύση θεωρούν πως η Μόσχα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα μια κλιμάκωση της έντασης στις δύο περιοχές προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία. Άλλωστε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους  αμφισβητούν ευθέως τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας. Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στις πυρηνικές δυνάμεις της από το Σάββατο, τις οποίες θα επιβλέπει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    «Σήμερα υπάρχει η απειλή πολέμου στο μέσον της Ευρώπης μας», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και μίλησε για τον κίνδυνο αλλαγής της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να προχωρήσει σε βήματα αποκλιμάκωσης.

    «Όποιος θέλει να ζήσει με ασφάλεια μαζί με τον άλλον, δεν τον απειλεί. Οι 130.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα μόνο ως απειλή μπορούν να γίνουν αντιληπτοί», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ, μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, σε πάνελ με τον αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίνκεν. Το θέμα είναι, επισήμανε, αν είναι πιο πιθανό να καταλήξουμε σε μια συνεργασία βασισμένη σε κανόνες ή σε ένα σύστημα με σφαίρες επιρροής και πολιτικές στρατιωτικής ισχύος, όπως αυτό μετά τη Γιάλτα το 1945. «Αυτή η κρίση δεν είναι ουκρανική, είναι ρωσική», τόνισε η υπουργός και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα και να προσέλθει στον διάλογο, «για το πώς θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα ορισμένο επίπεδο ασφάλειας για τον κόσμο το 2022».

    Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει μια νέα ενημέρωση για την ουκρανική κρίση με τη Ρωσία απόψε το βράδυ (23.00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Μακρόν προς Ρωσία: Σταματήστε τις στρατιωτικές ενέργειες

    O Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε – από την πλευρά του – τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ώρες στο Ντομπάς και να αποκλιμακώσει την πίεση γύρω από την Ουκρανία.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Μακρόν τόνισε ότι «η κατάσταση στο Ντομπάς είναι πολύ ανησυχητική» και με πολλά θύματα και ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες που είναι αντίθετες με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

    «Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποδείξεις για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας», συνέχισε ο Μακρόν, λέγοντας: «Χαιρετίζω τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, όμως ένας εταίρος είναι αξιόπιστος όταν οι πράξεις συνάδουν με τις δηλώσεις του».

    Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ζητούν πρώτον, να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες και να υπάρξει αποκλιμάκωση και δεύτερον να ξεκινήσουν οι εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. Σημείωσε, τέλος, ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΗΠΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης, λέγοντας: «είμαστε ξεκάθαροι για την ενότητά μας και για το τι ζητάμε».



    ΣΧΟΛΙΑ