• Διεθνής πολιτική

    Μόσχα: Ολοκληρώνονται οι πρόβες πριν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Δευτέρας

    Ένας ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στις πρόβες για την στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα (EPA/MAXIM SHIPENKOV)

    Ένας ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στις πρόβες για την στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα (EPA/MAXIM SHIPENKOV)


    Τις τελευταίες πρόβες για την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου πραγματοποιεί το Σάββατο η Μόσχα, στο πλαίσιο των εορτασμών της ημέρας της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Μια παρέλαση στην οποία θα έχει στραμμένη το βλέμμα του ολόκληρος ο πλανήτης, καθώς η Ρωσία θα επιχειρήσει μια επίδειξη δύναμης εν μέσω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην εισβολή της στην Ουκρανία.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και τα όσα θα αναφέρει για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος, εξάλλουμ αναμένεται και αυτή τη φορά να παρουσιάσει νέα υπερσύχρονα όπλα, μεταξύ των οποίων και πυρηνικά όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24 και το σύστημα Iskander, ως μια προειδοποίηση προς τις δυτικές χώρες.

    Μάλιστα, στην παρέλαση αναμένεται να λάβει μέρος από αέρος και το αεροσκάφος-φρούριο, το οποίο εικάζεται πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος σε μια περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, προκειμένου να διευθύνει των επιχειρήσεων με ασφάλεια.  Πρόκειται για το «αεροσκάφος της Αποκάλυψης», ένα Ιλιούσιν Il-80, που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου.

    Ένα βομβαρδιστικό Tu-160, ένα Ilyushin Il-78 και αεροσκάφη MiG-31BM  στις πρόβες για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Ρωσία (EPA/MAXIM SHIPENKOV)
    Ένα βομβαρδιστικό Tu-160, ένα Ilyushin Il-78 και αεροσκάφη MiG-31BM στις πρόβες για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Ρωσία (EPA/MAXIM SHIPENKOV)

    Στην πρόβα, αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία παρέλασαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναμένεται επομένως να δώσουν το «παρών» στην παρέλαση της Δευτέρας, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως μεταδίδει το AFP.

    Φέτος, αν και τα άρματα μάχης και οι Ρώσοι στρατιωτικοί θα παρελάσουν όπως συνήθως στην εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, το μυαλό θα είναι στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει από τα τέλη Φεβρουαρίου μια επίθεση, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση την εικόνα των ενόπλων δυνάμεών της.

    Σμήνος από MiG-29 και Sukhoi SU-30SM πάνω από τη Μόσχα
    Σμήνος από MiG-29 και Sukhoi SU-30SM πάνω από τη Μόσχα

    Ως συνέπεια, η στρατιωτική εισβολή, για την οποία πολλοί ειδικοί προέβλεπαν πως θα ήταν ραγδαία, έχει εισέλθει στον τρίτο μήνα της και σηματοδοτείται από σειρά αποτυχιών, ιδίως στον υλικοτεχνικό τομέα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Αφότου απέτυχε έξω από το Κίεβο μπροστά σε πιο κινητοποιημένες απ’ όσο προέβλεπε ουκρανικές δυνάμεις, που είχαν οπλίσει οι Δυτικοί, το γενικό επιτελείο στρατού της Ρωσίας χρειάστηκε να επανεξετάσει τους στόχους του και να ενισχύσει την επίθεσή του στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Reuters: Ο Πούτιν θα προειδοποιήσει τη Δύση στις 9 Μαΐου για την «συντέλεια του κόσμου»



    ΣΧΟΛΙΑ