• Διεθνής πολιτική

    Μειώθηκε η στάθμη του ποταμού Λίγηρα στην Γαλλία

    • NewsRoom


    Ο Ποταμός Λίγηρας είναι ένας ρηχός ποταμός που εκβάλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτή τη χρονιά ακόμη και οι τουριστικές φορτηγίδες με επίπεδο πυθμένα, μπορούν μετά βίας να πλοηγηθούν σε νερά τα οποία έχουν κατά πολύ μειωθεί λόγω ρεκόρ ξηρασίας.

    Ακόμη και περίπου 100 χιλιόμετρα από όπου ο ποταμός Λίγηρα εκβάλει στον Ατλαντικό ωκεανό, όχθες άμμου απλώνονται όσο μακριά μπορεί να δει κανείς, μεγάλα νησιά συνδέονται με την ακτή και κατά σημεία άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν από τη μια πλευρά του ποταμού στην άλλη.

    Η κοιλάδα του Λίγηρα

    Η κοιλάδα είναι ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που φημίζεται για πύργους όπως το Chambord, το Chenonceau και το Azay-le-Rideau– έχει υποστεί ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού στο παρελθόν, αλλά η φετινή ξηρασία θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης, είπε ο Eric Sauquet, επικεφαλής υδρολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Γαλλίας.

    «Οι παραπόταμοι του Λίγηρα είναι εντελώς ξηροί. Είναι άνευ προηγουμένου», είπε ο Saunquet και προσέθεσε ότι «πρέπει να ανησυχούμε για το Λίγηρα». Για τα ψάρια του ποταμού, τα χαμηλά επίπεδα νερού είναι καταστροφικά. Το ρηχό νερό υπολείπεται οξυγόνου καθώς θερμαίνεται και τα κάνει εύκολη λεία για ερωδιούς και άλλα αρπακτικά.

    «Τα ψάρια χρειάζονται νερό να ζήσουν, δροσερό νερό. Όταν τα επίπεδα του νερού πέφτουν τόσο χαμηλά, το περιβάλλον τους συρρικνώνεται και παγιδεύονται σε λακκούβες», είπε.

    Πυρηνική πρόκληση

    Η ροή του νερού είναι περίπου 40 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο –λιγότερο από το ένα εικοστό του μέσου ετήσιου επιπέδου. Θα μπορούσε να ήταν ακόμη λιγότερο εάν οι αρχές δεν απελευθέρωναν νερό από φράγματα στο Naussac και στο Villerest, τα οποία οικοδομήθηκαν τη δεκαετία του 1980 εν μέρει για να εγγυηθούν την παροχή νερού ψύξης σε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς που κατασκευάστηκαν κατά μήκος του ποταμού. Οι τέσσερις μονάδες –στο Belleville, στο Chinon, στο Dampierre και στο Saint-Laurent– έχουν συνδυασμένη ισχύ 11,6 γιγαβάτ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας.

    Με πολλά εργοστάσια της εταιρείας κοινής ωφελείας EDF να είναι ήδη εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους και άλλα να λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα λόγω της χαμηλής στάθμης νερού των ποταμών, το κλείσιμο ενός ή περισσοτέρων σταθμών του Λίγηρα θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερα σε όλη την Ευρώπη. Οι τουρίστες και οι κάτοικοι της περιοχής έμειναν κατάπληκτοι αλλά επίσης ανησύχησαν σχετικά με τις τεράστιες εκτεθειμένες όχθες άμμου του ποταμού.

    «Ακόμη και το 1976, το νερό δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλό όσο αυτό», είπε επί πολλά έτη κάτοικος πλησίον του ποταμού. Ωστόσο, μέρες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Γαλλία, καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν τμήματα του μετρό του Παρισιού και καταιγίδες έπληξαν τη νότια Γαλλία, ενώ σε ορισμένα χωριά στο νότο, το νερό μεταφέρθηκε με φορτηγά καθώς οι φυσικές πηγές έχουν στεγνώσει.

    «Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι αδιαμφισβήτητο… Όλοι οι χρήστες θα πρέπει να σκεφτούν ξανά τη συμπεριφορά τους σε σχέση με τους υδάτινους πόρους», είπε ο Sauquet.

    Διαβάστε επίσης

    Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα σε Σερβία και Κόσοβο

     



    ΣΧΟΛΙΑ