ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε νέα φάση εισέρχεται η αμυντική συνεργασία Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, με τις δύο χώρες να αναμένεται να υπογράψουν την Τετάρτη διμερή συμφωνία ασφάλειας και άμυνας που θα διευρύνει σημαντικά τους μεταξύ τους δεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Middle East Eye, το νέο πλαίσιο συνεργασίας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την αμυντική βιομηχανία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και την κυβερνοασφάλεια.
Πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις περιγράφουν τη συμφωνία ως ιδιαίτερα εκτεταμένη, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν το ακριβές περιεχόμενο ή το εύρος των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν Άγκυρα και Λονδίνο.
Η υπογραφή αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ την Τετάρτη.
Πηγή με γνώση του κειμένου ανέφερε ότι η συμφωνία κινείται «στο ίδιο πνεύμα» με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του 2021. Η συγκεκριμένη αναφορά αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το σύμφωνο Ελλάδας και Γαλλίας περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο νέο τουρκοβρετανικό πλαίσιο.
Οι δύο κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν προτίθενται να δώσουν στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, επικαλούμενες τον ευαίσθητο χαρακτήρα των διατάξεών της.
Η νέα συμφωνία έρχεται ως συνέχεια της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Απρίλιο, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και στρατηγικοί εταίροι.
Η προσέγγιση Άγκυρας και Λονδίνου έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της Τουρκίας, τον περασμένο Ιούλιο, να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon, στο πλαίσιο συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Διαβάστε επίσης
Μαρινάκης για τα τρία χρόνια στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου: Η αλήθεια είναι ιερό καθήκον
Τραμπ: Η Γροιλανδία θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, όχι της Δανίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Θέλει να «ξεκλειδώσει» τα F-35 για τον «στενό μου φίλο τον Ερντογάν» – Όσα έγιναν την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ
- ΗΠΑ: Παρέμβαση 18 βουλευτών στο Κογκρέσο κατά της επανένταξης της Τουρκίας στα F-35
- Ιράν: Διεκδικεί εξουσία σε τμήματα των Στενών του Ορμούζ – Στο στόχαστρο η ελευθερία της ναυσιπλοΐας
- Lamda Development: Ενοποιημένες πωλήσεις στα 143 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 35% το α΄ τρίμηνο του 2026
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.