• Διεθνής πολιτική

  Μεσανατολικό: Οι διαπραγματευτές πιέζουν την Χαμάς για ένα σχέδιο εκεχειρίας το οποίο στήριξε ο Μπάιντεν

  Ισμαήλ Χανίγια (ηγέτης Χαμάς) Πηγή: facebook

  Ισμαήλ Χανίγια (ηγέτης Χαμάς)


  Οι συνομιλίες στις οποίες μετέχουν Καταριανοί, Αιγύπτιοι και Αμερικανοί μεσολαβητές και στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στον πόλεμο στη Γάζα βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, αλλά δεν έχει προκύψει κάποια ένδειξη επιτυχίας, σύμφωνα με δύο πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου.

  Οι συνομιλίες ξεκίνησαν χθες Τετάρτη όταν ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους από το Κατάρ και την Αίγυπτο στη Ντόχα για να συζητήσουν επί της πρότασης την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπάιντεν περιέγραψε το σχέδιο τριών σταδίων ως ισραηλινή πρωτοβουλία.

  Οι συνομιλίες στο Κατάρ στοχεύουν στην εξεύρεση μιας φόρμουλας που θα μπορούσε να καθησυχάσει την Χαμάς ως προς το αίτημά της για εγγυήσεις ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή, είπαν οι αιγυπτιακές πηγές.

  Η Χαμάς εξέφρασε ανησυχία ως προς κάποιους όρους της πρότασης, ειδικά στη δεύτερη φάση της, είπαν οι πηγές.

  Σύμφωνα με περίληψη του σχεδίου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος, η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών καθώς και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

  Οι αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου είχαν συναντηθεί χωριστά με αξιωματούχους της Χαμάς και των ΗΠΑ στη Ντόχα. Είπαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια συμφωνία είναι κοντά σε επίτευξη.

  Αξιωματούχοι του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ διεξάγουν διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα καθώς και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

  Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε χθες ότι η ομάδα «θα αντιμετωπίσει σοβαρά και θετικά κάθε συμφωνία που βασίζεται στον συνολικό τερματισμό της επίθεσης και στην πλήρη αποχώρηση και ανταλλαγή κρατουμένων».

  Το Ισραήλ είπε ότι δεν θα σταματήσουν οι μάχες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, καθώς εξαπέλυσε νέα επίθεση σε κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

  Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι ενώ η οργάνωση χαιρέτισε αυτό που αποκάλεσε «ιδέες του Μπάιντεν», το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαρτιόταν από μια ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός που είχε δει και είχε απορρίψει η Χαμάς.

  «Το έγγραφο (των ΗΠΑ) δεν κάνει καμία αναφορά για τον τερματισμό της επίθεσης ή την απόσυρση», είπε.

  “Τα ισραηλινά έγγραφα μιλούν για διαπραγμάτευση αορίστου χρόνου χωρίς προθεσμία, και μιλούν για ένα στάδιο κατά το οποίο η κατοχή ανακτά τους ομήρους της και ξαναρχίζει τον πόλεμο. Είχαμε πει στους μεσολαβητές ότι ένα τέτοιο έγγραφο δεν ήταν αποδεκτό από εμάς”, είπε ο Αμπού Ζούχρι.

  Δήλωσε ότι η Χαμάς δεσμεύτηκε στην πρότασή της της 5ης Μαΐου, η οποία βασιζόταν στον τερματισμό των μαχών και την αποχώρηση του Ισραήλ, μια συμφωνία ανταλλαγής και την άρση του αποκλεισμού του θύλακα. Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

  Διαβάστε επίσης:

  TotalEnergies: Σε λειτουργία ο φωτοβολταϊκός σταθμός της στην Πελοπόννησο

  Μεσογειακή διατροφή: Από ποιες παθήσεις μας προστατεύει

  GP Καναδά: Το πρωτάθλημα παίρνει φωτιά!  ΣΧΟΛΙΑ