• Διεθνής πολιτική

    Μέρκελ: Πού θα εγκατασταθεί μετά την εκπνοή της θητείας της;

    • NewsRoom
    Γερμανία: Η Άγγελα Μέρκελ στην Ελλάδα - Επίλογος μιας έντονης σχέσης


    Πού θα εγκατασταθεί η Μέρκελ όταν δεν θα είναι πια καγκελάριος; Στο Αμβούργο εικαζόταν εδώ και μήνες ότι θα μετακομίσει εκεί. Αλλά δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, αφού η Μέρκελ έχει άλλα σχέδια.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε σήμερα τις εικασίες για μετακόμιση στο Αμβούργο.

    «Δεν θα μετακομίσω ούτε στο Αμβούργο, όπως λέγεται μερικές φορές», δήλωσε η απερχόμενη καγκελάριος από το Ρίγκεν (νησί της βορειοανατολικής Γερμανίας) κατά την αποχαιρετιστήρια περιοδεία της στην εκλογική της περιφέρεια.

    Ορισμένα ΜΜΕ του Αμβούργου είχαν δημοσιεύσει φήμες ότι η Μέρκελ προτίθεται να μετακομίσει στη γενέτειρά της – πιο συγκεκριμένα: στην ακριβή συνοικία Μπλάνκενεζε – μετά το τέλος της 16χρονης θητείας της.

    Θα εγκατασταθεί στο Βερολίνο

    Σήμερα, όμως, ανακοίνωσε ότι θα μείνει στο Βερολίνο και στην περιοχή Ούκερμαρκ του κρατιδίου Βρανδενβούργου το οποίο το περιβάλλει.

    «Από εκεί δεν είναι μακριά η πρώην εκλογική μου περιφέρεια μέσω του όμορφου αυτοκινητοδρόμου Α20», είπε η Μέρκελ.

    Η οικογένεια της Μέρκελ μετακόμισε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας στην μικρή πόλη Τέμπλιν της περιοχής Ούκερμαρκ, όπου έχει ακόμα μια ντάτσα.

    «Σε σύγκριση με την εκλογική μου περιφέρεια, η Ούκερμαρκ δεν είναι και τόσο διαφορετική. Μόνο που της λείπει η Βαλτική Θάλασσα», είπε η Μέρκελ.

    Θα δώσει το παρών σε προεκλογική συγκέντρωση

    Λίγες ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, η απερχόμενη καγκελάριος και επί μακρόν αρχηγός του κόμματος θα παρευρίσκεται απόψε σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της.

    Στην εκλογική της περιφέρεια και συγκεκριμένα στην πόλη Στράλζουντ της βορειοανατολικής Γερμανίας, η Μέρκελ παίρνει μέρος σε συγκέντρωση μαζί με τον υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λασέτ.

    Στην εκδήλωση στην παλιά αγορά της πόλης θα μιλήσει επίσης και ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Γκέοργκ Γκιούντερ, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την απευθείας εκλογή (άμεση εντολή) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (οι άλλοι περίπου μισοί βουλευτές εκλέγονται εμμέσως, μέσω του ψηφοδελτίου του κόμματος), στη θέση του ψηφοδελτίου η οποία κρατείτο μέχρι τώρα για την Μέρκελ.

    Ο Λάσετ ελπίζει σε οφέλη από την στήριξη της Μέρκελ λόγω της εκεί παρουσίας της, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής, η καγκελάριος, η οποία εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στις δημοσκοπήσεις, έλαβε μέρος μόνο μία φορά σε προεκλογική συγκέντρωση του Λάσετ – στο Βερολίνο στα μέσα Αυγούστου. Από τότε που παραιτήθηκε από την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), η Μέρκελ λαμβάνει μέρος σε λίγες μόνο κομματικές εκδηλώσεις. Προεκλογικά, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, προγραμματίζονται πάντως δύο ακόμα κοινές εμφανίσεις με τον Λάσετ, την Παρασκευή και το Σάββατο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ