• Διεθνής πολιτική

    Mέρκελ για κορονοϊό: Βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση

    • NewsRoom


    «Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις δεν με πείθουν (…) Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τότε θα ήταν αργά», παρατήρησε η καγκελάριος κατά την ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, κάνοντας λόγο για «ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική, οικονομική και πολιτική δοκιμασία»

    «Βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση. Και μας αφορά όλους, χωρίς εξαίρεση», υπογράμμισε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, υπεραμυνόμενη των μέτρων που αποφασίστηκαν χθες για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ παραδέχθηκε ότι ο εκνευρισμός των πολιτών για τους περιορισμούς είναι απολύτως κατανοητός, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν υπήρχε ηπιότερη λύση».

    «Στην αρχή της χειμερινής περιόδου, η κατάσταση είναι δραματική. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο, τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ ενώπιον της ολομέλειας της Μπούντεσταγκ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε πολλές περιοχές «λειτουργεί ήδη στα όριά του».

    «Μέσα σε δέκα μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η δυναμική θα επιβαρύνει σοβαρά το υγειονομικό μας σύστημα και σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των κρουσμάτων», προειδοποίησε, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο το «lockdown». «Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις δεν με πείθουν (…) Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τότε θα ήταν αργά», εξήγησε η ίδια κατά την ομιλία της, η οποία διεκόπη επανειλημμένα από σχόλια και αντιδράσεις βουλευτών, κυρίως από ακροδεξιό κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), με τον πρόεδρο του Σώματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παρεμβαίνει για να επιβάλει την τάξη.

    Η κατάσταση είναι ανησυχητική, επανέλαβε η κυρία Μέρκελ και απαντώντας στο AfD αλλά και τους Φιλελεύθερους (FDP) που την κατηγορούσαν για υπερβολικό περιορισμό της οικονομίας, παρατήρησε ότι «μια λαϊκίστικη υποβάθμιση του κινδύνου» θα ήταν μη ρεαλιστική και ανεύθυνη.

    Η καγκελάριος χαρακτήρισε τα μέτρα που αποφασίστηκαν «κατάλληλα, αναλογικά και αναγκαία», δεδομένου όπως είπε ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, κάνοντας λόγο για «ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική, οικονομική και πολιτική δοκιμασία». Η Ανγκελα Μέρκελ απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε ακόμη και από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη λήψη αποφάσεων που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, παρακάμπτοντας τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

    Η στήριξη της κυβέρνησης εδράζεται και στη Μπούντεσταγκ, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «ελευθερία δεν σημαίνει ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά ότι αναλαμβάνουμε ευθύνη». Στο πλαίσιο αυτό καταδίκασε «τα ψέματα και τις θεωρίες συνωμοσίας» που διακινούνται, καθώς, όπως είπε, «δεν βλάπτουν απλώς τη δημοκρατική αντιπαράθεση αλλά και τη μάχη κατά του ιού» και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Παραδέχθηκε πάντως ότι είναι «σωστό, σημαντικό και απαραίτητο», τα μέτρα να συζητούνται δημόσια, ακόμη και να επικρίνονται και να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Μια τέτοια συζήτηση «ενισχύει τη δημοκρατία», εκτίμησε.



    ΣΧΟΛΙΑ