• Διεθνής πολιτική

    Μέρκελ για Brexit: «Οι συνομιλίες ισοδυναμούν με τον τετραγωνισμό του κύκλου»

    • NewsRoom
    Μέρκελ

    H Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel)


    «Σε καλύτερο δρόμο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το επερχόμενο Brexit, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενώπιον της γερμανικής βουλής.

    Η καγκελάριος τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη δουλειά, ώστε να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

    «Υπάρχει σημαντική εξέλιξη κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, βρισκόμαστε σε καλύτερο δρόμο, αλλά όχι ακόμη στο τέλος», είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ στους Γερμανούς βουλευτές, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών.

    Επιπλέον, η καγκελάριος προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες είναι περιπεπλεγμένες, χαρακτηρίζοντάς τις ως ισοδύναμες με «τον τετραγωνισμό του κύκλου», κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας. «Δεν μπορώ να σας πω με ποιον τρόπο θα τελειώσει αύριο η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, οι Ευρωπαίοι σε κάθε περίπτωση «δεν θα επιτρέψουν την επανεμφάνιση του μίσους και της βίας» στην περιοχή αυτή, εξαιτίας της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την υπόλοιπη Ιρλανδία, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ αποκάλυψε ότι από πλευράς της, η Γερμανία θα θέσει το ζήτημα πιθανής μείωσης της γερμανικής συμβολής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ένωσης, διότι η Γερμανία «επιβαρύνεται δυσανάλογα» από την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, η οποία, χωρίς την οικονομική συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στο μέλλον, θα επιβαρύνει υπέρμετρα το Βερολίνο, όπως εξήγησε η Καγκελάριος.

    «Για τον λόγο αυτόν πρέπει να συζητήσουμε για μία δίκαιη κατανομή των βαρών της χρηματοδότησης και, επίσης, για μία έκπτωση για την Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ