• Διεθνής πολιτική

    Μενέντεζ: Καμία τουρκική νίκη για τα F-16, δεν θα εγκρίνω την πώλησή τους

    • NewsRoom
    Ρόμπερτ Μενέντεζ

    Ρόμπερτ Μενέντεζ


    Ξεκάθαρος πως θα επιμείνει στη θέση του να μπλοκάρει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, μέχρι η Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εμφανίστηκε ξανά ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ.

    Ο Μενέντεζ, μάλιστα, απάντησε και σε όσους έσπευσαν να ερμηνεύσουν την απόφαση του Κογκρέσου να μην συμπεριλάβει σχετική τροπολογία για την υπό όρους πώληση μαχητικών αεροσκαφών που ζητά η Άγκυρα, υπενθυμίζοντας πως παραμένει η δυνατότητα στην Γερουσία να μπλοκάρει κάθε πιθανή συναλλαγή.

    «Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το #NDAA δεν είναι νίκη για την #Τουρκία. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως Πρόεδρος #SFRC, ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις καταχρήσεις του σε όλη την περιοχή.…»

    Το κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από περιοχές άλλων κρατών.

    «Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του NDAA.

    Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου.



    ΣΧΟΛΙΑ