array(0) {
}
        
    
Menu
2.68%
Τζίρος: 252.90 εκατ.

Ραλλού Παναγιώτου: «Hard Shoulder» — Όταν τα σώματα γίνονται τοπία και τα αντικείμενα μιλούν

Comments

Όταν την άνοιξη του 2013 μια ομάδα πανεπιστημιακών ίδρυε την Εναλλακτική για τη Γερμανία υπό τον φόβο της απώλειας εθνικής κυριαρχίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για να αντιταχθεί κυρίως στη διάσωση της Ελλάδας και του «προβηματικού» Νότου, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως τέσσερα χρόνια αργότερα, θα εισέβαλε με εκκωφαντικό τρόπο στη γερμανική Βουλή.

Άλλαξε ηγεσία

Φυσικά, μεσολάβησε η κρίση του προσφυγικού το 2015 οπότε κι ο νεοπαγής τότε φορέας σήκωσε τη σημαία των κλειστών συνόρων, ενώ τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα ενίσχυσαν τα ποσοστά του.

Γρήγορα το AfD κι αφού άλλαξε ηγεσία, εγκατέλειψε την αντιευρωπαϊκή ρητορική του για μια αντι-μεταναστευτική στάση, προβάλλοντας πια ανοιχτά τη ρατσιστική του ταυτότητα και το ιδεολογικο-πολιτικό του προφίλ: ένα υπερεθνικιστικό κόμμα με κυρίαρχο σύνθημα την ανάκτηση της γερμανικής ταυτότητας, αλλιώς … ένα κόμμα «ρατσιστών, αρνητών και δημαγωγών που θεωρούν ότι η Γερμανία πρέπει να πάψει να εξιλεώνεται για το ναζιστικό της παρελθόν», όπως σχολίαζε προ ημερών ο Lukas Hermsmeier στους New York Times.

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη χώρα με τις δραματικές ιστορικές -αλλά και ανοιχτές ακόμη- μνήμες, στελέχη του θα κάθονται στα έδρανα της Μπούντενσταγκ και ως τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα θα αποφασίζουν για σειρά θεμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια κακή εξέλιξη που θα περιπλέξει το πολιτικό τοπίο εντός κι εκτός συνόρων.

Ένα παραπάνω, αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση τον παράγοντα Ερντογάν που απειλεί κάθε τόσο να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την Ευρώπη για το προσφυγικό, το πρόβλημα του οποίου κεφαλαιοποίησε εκλογικά το AfD. Αλλά και τον παράγοντα του κόμματος των Φιλελευθέρων που επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το οποίο, σε περίπτωση συγκυβέρνησης, θα αξιώσει πιο αυστηρό πλαίσιο για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Θα την κυνηγήσουμε

Δηλωτική εξάλλου των προθέσεων του ακροδεξιού μορφώματος του AfD, η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του συμπροέδρου του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ: “Θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ. Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τον λαό μας”!

Δύσκολοι καιροί για την Άγκελα Μέρκελ η οποία θα πρέπει σε αυτή την τελευταία της θητεία να αφήσει το αποτύπωμά της. Το ζητούμενο είναι πόσο δυνατή θα φανεί ώστε να χτίσει την πολιτική της παρακαταθήκη πάνω σε κινούμενη άμμο.

To κείμενο δημοσιεύθηκε στο editors.gr

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέρκελ για νέα μεταναστευτική πολιτική Γερμανίας: Αν δείτε προσεκτικά, κι εγώ τους ίδιους στόχους είχα
Προειδοποίηση Μέρκελ: Υπάρχει κίνδυνος «κονιορτοποίησης» της Ευρώπης – Αυτές τις ημέρες παίζεται το μέλλον μας
Γυναίκες που έγραψαν ιστορία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σύστημα διεθνών σχέσεων ως μεταμφιεσμένος «θίασος»
ΣΥΡΙΖΑ: Lepa sela, lepo gore
Ιράν – Ισραήλ: «Ήρθε η ώρα της διπλωματίας» δηλώνουν οι ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας Γερμανίας
CNN: Η επίθεση στο Ιράν δεν κατέστρεψε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις – Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος
Πηγές Πενταγώνου: «Αντεξαν» οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Channel 12: Ο Νετανιάχου ετοίμαζε χτύπημα σε 15 ιρανικούς στόχους μετά την παραβίαση της εκεχειρίας, πριν τον σταματήσει ο Τραμπ
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Έφτασε στο Άμστερνταμ ο Τραμπ
Ρούτε για μήνυμα στον Τραμπ: Χωρίς αυτόν, δεν θα πηγαίναμε σε αύξηση των αμυντικών δαπανών
Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά του Μπαϊρού από τους Σοσιαλιστές
Μεσανατολικό: Ανοίγουν τα αεροδρόμια σε Ισραήλ και Ιράν