• Διεθνής πολιτική

    Μάνφρεντ Βέμπερ για Μόρια: Εκφράζω τον σεβασμό μου για τις ελληνικές αρχές, γιατί δεν υπήρξαν θύματα

    • NewsRoom
    Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος


    Έκπληξη και κατακραυγή προκάλεσαν στη Γερμανία- και όχι μόνο- οι τραγικές εικόνες από την κατεστραμμένη Μόρια, ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε το θαυμασμό του για την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

    Μετέωρο το ερώτημα για τις ευθύνες, άγνωστο μέλλον για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κοιμούνται στους δρόμους. Τη δική του αποτίμηση κάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF): “Πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του συγκεκριμένου περιστατικού”, λέει ο Γερμανός πολιτικός. “Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έβαλαν τη φωτιά μετανάστες που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και δεν ήθελαν να μπουν σε καραντίνα. Πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό. Θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μου για την ελληνική πυροσβεστική, για τις ελληνικές αρχές, γιατί δεν υπήρξαν θύματα, δόξα τω Θεώ. Γιατί η πυροσβεστική παρενέβη και τα μικρά παιδιά έχουν ήδη απομακρυνθεί από το νησί. Από αυτή την άποψη η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης”.

    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, είναι ο συνασπισμός των κεντροδεξιών κομμάτων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Ν.Δ. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ τονίζει την ανάγκη για πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για μία κοινή στάση στο μεταναστευτικό, εστιάζει όμως και σε εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και, όπως επισημαίνει, πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. “Θα καταφέρουμε τελικά να σπάσουμε τον γόρδιο δεσμό;” διερωτάται. “Θα ήθελα να επισημάνω ότι ακόμη και μεταξύ αυτών των ανθρώπων, που διαμένουν στον προσφυγικό καταυλισμό, βρίσκονται πολλοί, των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί. Το ποσοστό απόρριψης για τους πρόσφυγες που χτυπούν την πόρτα μας, στα εξωτερικά σύνορά μας, φτάνει το 60%.

    Είναι λοιπόν σημαντικό ζήτημα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πρέπει να βρούμε λύσεις. Αλλά εξίσου σημαντικό ερώτημα είναι το πως θα επιστρέψουν, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν ή σε αφρικανικές χώρες, εκείνοι των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ