• Διεθνής πολιτική

    Μακρόν: Η Γαλλία θα παραδώσει ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC στην Ουκρανία

    • NewsRoom
    στρατιώτες σε παρέλαση πάνω σε γαλλικό άρμα μάχης AMX-10 RC

    Πηγή: Wikimedia-Commons


    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία “ελαφρά άρματα μάχης” γαλλικής κατασκευής, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

    “Ο πρόεδρος θέλησε να ενισχύσει αυτή τη (στρατιωτική) βοήθεια που έχει ήδη δοθεί στο Κίεβο “συμφωνόντας να παραδοθούν ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC”, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. “Είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις”, διευκρίνισε η προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκησε μια ώρα μεταξύ των δύο ηγετών.

    Ο αριθμός των αρμάτων μάχης και οι προθεσμίες των παραδόσεων δεν διευκρινίστηκαν.

    Σύμφωνα με το Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιβεβαίωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την “ακλόνητη υποστήριξη” της Γαλλίας “μέχρι τη νίκη”, θέλησε με αυτό τον τρόπο να “δείξει τη σταθερή και συνεχή” γαλλική στρατιωτική βοήθεια.

    Ta AMX-10 RC είναι ελαφρά άρματα μάχης, πάνω σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες, επομένως “εύκολα μετακινούμενα”, “σίγουρα παλιά αλλά αποτελεσματικά”, υποστήριξε ένας σύμβουλος. Στον γαλλικό στρατό ξηράς, το σύστημα αυτό θα αντικατασταθεί σταδιακά από το Jaguar.

    Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα έχουν συνομιλίες “πολύ γρήγορα για να καθορίσουν τους τρόπους” αυτών των παραδόσεων, τόσο για τις προθεσμίες όσο και για τον αριθμό των αρμάτων μάχης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα διάφορα στρατιωτικά μέτωπα, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Πολωνία: Αγοράζει 116 άρματα μάχης Abrams από τις ΗΠΑ

    CES 2023: Χωρίς ρωσική συμμετοχή η μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση στον κόσμο

    Βρετανία: Απεργία αποφάσισαν εργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon



    ΣΧΟΛΙΑ