• Διεθνής πολιτική

    Μακελειό στη Μόσχα: Στους 143 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών – Αλληλοκατηγορούνται Ρώσοι και Ουκρανοί (upd)

    • NewsRoom
    Crocus City Hall


    Η πρώτη τοποθέτηση των Ουκρανών, μετά τον ισχυρισμό της FSB πως οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν για το μακελειό στη Μόσχα -οι νεκροί είναι πλέον 143- σκόπευαν να διαφύγουν στην Ουκρανία και είχαν επαφές με το Κίεβο, ήρθε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας.

    Συγκεκριμένα, το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης (CPD) του Συμβουλίου ανέφερε πως η επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Κρασνογκόρσκ, στα προάστια της Μόσχας, μπορεί να είναι μια επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν έτσι μια σειρά από νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις

    Συνελήφθησαν 11 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων 4 άμεσα εμπλεκόμενοι στο μακελειό, ενημέρωσε η FSB τον πρόεδρο Πούτιν

    Η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 4 που εμπλέκονται άμεσα στο μακελειό, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Περαιτέρω έρευνες γίνονται για τον εντοπισμό περισσότερων συνεργών, πρόσθεσε το Interfax, επικαλούμενο και πάλι το Κρεμλίνο.

    Νωρίτερα Ρώσος βουλευτής είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων ύστερα από την καταδίωξη ενός αυτοκινήτου Renault, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία στην περιφέρεια Μπριάνσκ, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο της αστυνομίας χθες το βράδυ.

    Ο βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν σημείωσε ότι η έρευνα των αρχών συνεχίστηκε για άλλους που διέφυγαν σε κοντινό δάσος.

    Επίσης πρόσθεσε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένας γεμιστήρας για τουφέκι εφόδου και διαβατήρια από το Τατζικιστάν.

    Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, την πιο αιματηρή στη Ρωσία μετά την πολιορκία σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Βρέθηκε το όχημα που διέφυγαν οι δράστες – Είχαν όπλα και διαβατήρια

    Νωρίτερα, Ρώσος βουλευτής είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων ύστερα από την καταδίωξη ενός αυτοκινήτου Renault, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία στην περιφέρεια Μπριάνσκ, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο της αστυνομίας χθες το βράδυ.

    Ο βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν σημείωσε ότι η έρευνα των αρχών συνεχίστηκε για άλλους που διέφυγαν σε κοντινό δάσος.

    Επίσης πρόσθεσε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένας γεμιστήρας για τουφέκι εφόδου και διαβατήρια από το Τατζικιστάν.

    Αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Μόσχας

    Παράλληλα, οι Αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν πως αναλαμβάνουν τα έξοδα των κηδειών των θυμάτων ενώ θα δοθούν και αποζημιώσεις από 500 χιλιάδες έως 3 εκατομμύρια ρούβλια.

    Οι συγγενείς όσων σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση θα λάβουν 3 εκατομμύρια ρούβλια ο καθένας, και ένα εκατομμύριο θα λάβει ο κάθε τραυματίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης.

    Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο

    Επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων


    Μονάδες της Spetznaz και της αστυνομίας στάλθηκαν για να ανταποκριθούν στο περιστατικό, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ένα βίντεο που μοιράστηκαν αργότερα τα πρακτορεία ειδήσεων έδειχνε αστυνομικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου να περικυκλώνουν την αίθουσα συναυλιών και να εισβάλουν μέσα. Σύμφωνα με δημοσιογράφο που βρισκόταν στο σημείο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μια χειροβομβίδα ή μια εμπρηστική βόμβα πετάχτηκε αφού ξέσπασαν πυροβολισμοί, προκαλώντας τη φωτιά.

    «Οι άνθρωποι στην αίθουσα ξάπλωναν στο πάτωμα για να γλιτώσουν από τους πυροβολισμούς, ξαπλωμένοι μεταξύ 15 και 20 λεπτών, μετά από τα οποία άρχισαν να σέρνονται έξω. Πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω», ανέφερε ο δημοσιογράφος που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

     

    Οι ύποπτοι είχαν “επαφές” στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, την οποία επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία

    Η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, είχαν “επαφές” στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί.

    “Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά”, αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Η FSB προσέθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό, ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά.

    Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε επικαλούμενο την ανακοίνωση της FSB ότι 4 φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης κατευθύνονταν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία όταν συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.

    Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ η Ουκρανία έχει αρνηθεί ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη.

    Ο Πούτιν και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε τηλεφωνική τους συνομιλία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

    Η Ρωσία συνέλαβε 11 ανθρώπους μεταξύ των οποίων 4 υπόπτους που πιστεύεται ότι εμπλέκονταν άμεσα στη χθεσινή επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 93 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι είχαν “επαφές” στην Ουκρανία.

    Την ευθύνη για την επίθεση αυτή έχει αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ η Ουκρανία έχει αρνηθεί ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη.

    Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει στο πεδίο της μάχης αν η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό, δήλωσε Ρώσος βουλευτής σύμφωνα με το RIA

    Αν βρεθεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 93 ανθρώπους, θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής απάντηση στο πεδίο της μάχης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δήλωση που έκανε σήμερα ο Ρώσος βουλευτής και στρατηγός εν αποστρατεία Αντρέι Καρταπόλοφ.

    Η Ρωσία έχει συλλάβει 11 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 4 υπόπτους που πιστεύεται ότι εμπλέκονταν άμεσα στο χθεσινό μακελειό, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

    Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες ότι η Ουκρανία “δεν έχει καμία απολύτως σχέση” με την επίθεση.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Μακελειό στη Μόσχα: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Crocus City Hall

    Ολόκληρη η νέα τροπολογία για τη Golden Visa – Οι νέοι όροι και οι περιορισμοί για όσους επενδυτές βάζουν τα ακίνητα σε Airbnb

    Τα 7+1 ερωτήματα για τον καρκίνο, από τον οποίο πάσχει η Κέιτ Μίντλετον



    ΣΧΟΛΙΑ