• Διεθνής πολιτική

    Μάικ Πομπέο: «Τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» η συμφωνία Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

    • NewsRoom

    Μάικ Πομπέο


    Η συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνιστά ένα «τεράστιο» βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει από τη Σλοβενία για την Αυστρία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

    Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να οδηγήσει στην πλήρη κανονικοποίηση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ επιβεβαίωσε, μέσω του Twitter, ότι η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ισραήλ θα σταματήσει την περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών.

    «Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνική επικοινωνίας με τον πρόεδρο (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ και τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου επιτεύχθηκε μια συμφωνία για να σταματήσουμε την περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών. Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν και να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για την εγκαθίδρυση μιας διμερούς σχέσης», ανέφερε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Ανουάρ Γκαργκάς τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών θα εξάλειφε τις ελπίδες για ειρήνευση στην περιοχή. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Γκαργκάς είπε ότι τα ΗΑΕ «αποσυναρμολόγησαν μια ωρολογιακή βόμβα» που απειλούσε τη λύση των δύο κρατών.

    Εξάλλου, η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «νίκη για τη διπλωματία» τη συμφωνία η οποία διατηρεί ζωντανή τη λύση των δύο κρατών. Ο πρεσβευτής Γιούσεφ Αλ Οτάιμπα τόνισε ότι τα Εμιράτα παραμένουν «ισχυρός υποστηρικτής» του παλαιστινιακού λαού.



    ΣΧΟΛΙΑ