• Διεθνής πολιτική

    Λωρίδα της Γάζας: Στους 20 έφτασαν οι νεκροί από τα ισραηλινά αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς


    Αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τα ισχυρά αντίποινα του Ισραήλ στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά της Ιερουσαλήμ, με τη λήξη του τελεσιγράφου της προς την Ισραηλινή κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, από τις επιθέσεις των Ισραηλινών σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εννέα παιδιών, ενώ ένα από τα παιδιά ήταν κάτω των 10 ετών, ενώ τραυματίστηκαν 65 Παλαιστίνιοι.

    Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε την Χαμάς πως  με την κίνησή της να επιτεθεί κατά της Ιερουσαλήμ με ρουκέτες ξεπέρασε τα όρια. Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά, όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα, ανέφερε.

    Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες κατά της Ιερουσαλήμ, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου της με το οποίο ζητούσε από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Είχαν προηγηθεί νέες συγκρούσεις με πέτρες, δακρυγόνα και σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ  στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μεταξύ Παλαιστηνίων και Ισραηλινών αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη.

    Νωρίς το απόγευμα, οι συγκρούσεις σταμάτησαν στην πλατεία, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ ο οποίος βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και η πρόσβαση σ’ αυτόν περιορίσθηκε στη διάρκεια της ημέρας μόνο στους πιστούς ηλικίας 40 ετών και άνω. Όμως η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

    Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», η οποία σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος και συχνά χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Το Ισραήλ έχει ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να κάνουν τον ανατολικό τομέα πρωτεύουσα του κράτους το οποίο φιλοδοξούν να ιδρύσουν.



    ΣΧΟΛΙΑ