• Διεθνής πολιτική

    Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς απελευθέρωσε 20 ομήρους – Παρέμβαση Αιγύπτου και Κατάρ για να προχωρήσει η διαδικασία (upd)

    • NewsRoom
    Ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρου΄μεταφέρει απελεθυερωμένους ομήρους (Reuters)

    Ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρου μεταφέρει απελευθερωμένους ομήρους (Reuters)


    Το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς επιλύθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανέφερε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, κατόπιν επικοινωνίας αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου.

    Έτσι, η Χαμάς απελευθέρωσε τελικά 20 ομήρους, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί.

    Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

    Η Χαμάς εξέφρασε της ευχαριστίες της στην Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ

    Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα καθυστερήσει, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία. Η οργάνωση ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, προκειμένου να παραδώσει τους ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

    Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωσε την καθυστέρηση σημειώνοντας ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία.

    Ωστόσο ο Οσάμα Χαμντάν, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε στο λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε παραβιάσεις της εκεχειρίας που διέπραξε το Ισραήλ «που συνδέονται με τη βοήθεια (σ.σ. την είσοδο των φορτηγών στη Γάζα) και στους πυροβολισμούς και την αύξηση του απολογισμού των νεκρών», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από (αυτές τις παραβιάσεις) συνέβησαν χθες και επαναλήφθηκαν σήμερα».

    Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τη ΔΕΕΣ σχετικά με την καθυστέρηση.

    Διαβάστε επίσης

    Λωρίδα της Γάζας: Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς καθυστερεί την απελευθέρωση των ομήρων

    Λίβανος: Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ δέχθηκε ισραηλινά πυρά

    Αίγυπτος: «Θετικά σημάδια» για παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας



    ΣΧΟΛΙΑ