• Διεθνής πολιτική

  Λιβύη: Το κοινοβούλιο δημοσιοποίησε τη νέα νομοθεσία για τις εκλογές

  • NewsRoom
  Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ

  Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ


  Τη νομοθεσία για τις εθνικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, στην ανατολική πλευρά της χώρας, Αγκίλα Σάλεχ, όπως ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Σώματος αυτού.

  Ωστόσο η οργάνωση εκλογών στη χώρα ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολη, λόγω των συνεχιζόμενων αντιπαραθέσεων γύρω από τη διαδικασία μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης.

  Η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR) ψήφισε την Δευτέρα υπέρ της νέας εκλογικής νομοθεσίας, είπε ο εκπρόσωπος Αμπντάλα Μπελαϊχάκ, χωρίς όμως να ανακοινώσει τον αριθμό των βουλευτών που ήταν παρόντες και πόσοι από αυτούς ενέκριναν τις προτάσεις του Σάλεχ.

  Ένα άλλο, διεθνώς αναγνωρισμένο, νομοθετικό Σώμα, το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο (HSC), που εδρεύει στην Τρίπολη και ελέγχει το δυτικό κομμάτι της χώρας, δεν έχει δηλώσει με σαφήνεια εάν έχει εγκρίνει τη νομοθεσία.

  Υπάρχουν διαφωνίες εντός του πολιτικού συστήματος για το αν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο από το HSC.

  Η Λιβύη δεν έχει γνωρίσει μεγάλες περιόδους ειρήνης και σταθερότητας μετά την εξέγερση του 2011 και τη διαίρεση, το 2014, μεταξύ ανατολής και δύσης, με αντίπαλες κυβερνήσεις σε κάθε περιοχή. Το HoR εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και το HSC στην Τρίπολη, στη δύση, όπου έχει την έδρα της και η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU).

  Οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης επικεντρώθηκαν στη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, με τις οποίες θα αντικατασταθούν οι μεταβατικοί θεσμοί, στους οποίους περιλαμβάνονται το HoR, το HSC και η GNU. Μια προσπάθεια οργάνωσης εκλογών το 2021 κατέρρευσε λόγω διαφωνιών γύρω από τους κανόνες, αφού το HSC και άλλοι παράγοντες του πολιτικού συστήματος απέρριψαν την εκλογική νομοθεσία που προώθησε το HoR.

  Η νομοθεσία που εγκρίθηκε την Δευτέρα συντάχθηκε από μια κοινή επιτροπή μελών του HoR και του HSC που συναντήθηκαν στο Μαρόκο νωρίτερα φέτος. Τον Ιούλιο ωστόσο ένας απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ότι οι κανόνες αυτοί «υπό την παρούσα μορφή τους, δεν θα επέτρεπαν τη διεξαγωγή εκλογών με επιτυχία». Το HoR λέει ότι πριν από τις εκλογές η GNU πρέπει να αντικατασταθεί από μια άλλη μεταβατική κυβέρνηση, όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο βίας.

  Δύο μέλη του HSC έδωσαν στο πρακτορείο Reuters αντιφατικές απαντήσεις για το αν το Συμβούλιο αυτό ενέκρινε τη νομοθεσία ή όχι.

  Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης ελέγχεται από ένοπλες ομάδες που μπορεί να στηρίξουν ή να αντιταχθούν σε συγκεκριμένους υποψηφίους και διπλωμάτες προειδοποιούν ότι ίσως αποδειχθεί δύσκολη η διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, ακόμη και η εκλογική νομοθεσία γίνει ευρέως αποδεκτή.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης

  Μητσοτάκης: Στήριξη στον Κωνσταντίνο Ζέρβα για να είναι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

  Παγκόσμιο Κύπελλο 2030: Σε 6 χώρες και 3 ηπείρους

  Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI, «Κίμων»  ΣΧΟΛΙΑ