• Διεθνής πολιτική

    Λιβύη: Ομαδικός τάφος με τουλάχιστον 65 πτώματα μεταναστών

    • NewsRoom
    Εμμανουέλ Βιτορίνο επικεφαλής ΔΟΜ

    Εμμανουέλ Βιτορίνο επικεφαλής ΔΟΜ


    Τουλάχιστον 65 πτώματα μεταναστών ανακαλύφθηκαν σε ομαδικό τάφο στη νοτιοδυτική Λιβύη, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Παρασκευή.

    Ο ΔΟΜ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι συνθήκες θανάτου και οι εθνικότητες των μεταναστών είναι άγνωστες “αλλά πιστεύεται ότι πέθαναν στη διαδικασία λαθρεμπορίας μέσω της ερήμου”.

    Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε οδό διέλευσης για μετανάστες που φεύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι σε μια εξέγερση που υποστήριξε το ΝΑΤΟ το 2011.

    Σε ένα μη επαληθευμένο μήνυμα στο Facebook, το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών (CID) του υπουργείου Εσωτερικών στην Τρίπολη δημοσίευσε τη Δευτέρα πλάνα από drone από περιοχή ερήμου, που δείχνει λευκά σημάδια και κίτρινη ταινία γύρω από τα λείψανα πτωμάτων με αριθμούς πάνω τους.

    Το CID είπε ότι τα πτώματα βρέθηκαν στην κοιλάδα al-Jahriya στην πόλη Al Shuwairf, περίπου 421 χλμ (262 μίλια) νότια της Τρίπολης.
    Το βίντεο δεν μπορεί να επαληθευθεί ανεξάρτητα.

    Το τμήμα είπε ότι μετά τη λήψη δειγμάτων DNA, όλα τα πτώματα θάφτηκαν σε ένα νεκροταφείο με οδηγίες του γενικού εισαγγελέα του τμήματος εφέσεων στην πόλη Gharyan.

    Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, τουλάχιστον 3.129 θάνατοι και εξαφανίσεις μεταναστών καταγράφηκαν το 2023 στη διαδρομή της Μεσογείου, την οποία χαρακτήρισε ως «την πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδό».

    «Χωρίς τακτικά μονοπάτια που παρέχουν ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση, τέτοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να αποτελούν χαρακτηριστικό σε αυτή τη διαδρομή», δήλωσε ο ΔΟΜ.

    Η οργάνωση κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις και τις αρχές κατά μήκος της διαδρομής «να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία των μεταναστών».

    Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη φιλοξενεί συνολικά 704.369 μετανάστες από περισσότερες από 43 εθνικότητες, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν σε 100 δήμους της Λιβύης στα μέσα του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπάιντεν για 25η Μαρτίου: Ισχυρότερη από ποτέ η συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα

    Αυτοκίνητο power bank!

    «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Έως τις 15 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ