• Διεθνής πολιτική

    Λευκορωσία: Για δημοψήφισμα έκανε λόγο ο Λουκασένκο

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο


    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο αναφέρθηκε σήμερα στην ιδέα ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος προκειμένου να κατευναστεί το πρωτόγνωρο, τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους όρους, το χρονοδιάγραμμα ή το περιεχόμενό του.

    Χθες, Κυριακή, η αντιπολίτευση κατέβασε στους δρόμους του Μινσκ δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της για τρίτο Σαββατοκύριακο στη σειρά για να καταγγείλουν την επανεκλογή του αρχηγού του κράτους στις 9 Αυγούστου, την οποία θεωρούν αποτέλεσμα νοθείας.

    Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, «ειδικοί», ανάμεσά τους δικαστές και το Ανώτατο Δικαστήριο, εργάζονται αυτή τη στιγμή για μια αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου που θα τεθεί στη συνέχεια «σε δημοψήφισμα».

    «Θα ήθελα αυτές οι αλλαγές να κάνουν την κοινωνία μας να προχωρήσει μπροστά. Θα επιμείνουμε στις αλλαγές αυτές και θα προτείνουμε τέτοιες αλλαγές στον λαό μας», δήλωσε ο Λουκασένκο σε μια συνάντηση εργασίας.

    Ο πρόεδρος δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια για αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης, στο οποίο είχε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν και το οποίο η Μόσχα χαρακτήρισε μια υποσχόμενη διαδρομή για την έξοδο από την κρίση.

    Παραδέχθηκε πως η Λευκορωσία διέπεται από ένα «λίγο αυταρχικό σύστημα» και έκανε λόγο για μια ενδεχόμενη δικαστική μεταρρύθμιση.

    Όπως είπε, πρόκειται να διασφαλιστεί πως «το σύστημα λειτουργεί χωρίς να συνδέεται με ένα άτομο, περιλαμβανομένου του Λουκασένκο».

    Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, 66 ετών, εκ των οποίων τα 26 στην ηγεσία της Λευκορωσίας, αντιμετωπίζει ένα πρωτόγνωρο κίνημα αμφισβήτησης μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του στις 9 Αυγούστου. Ο πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής οποιαδήποτε παραχώρηση και καταγγέλλει μια δυτική συνωμοσία.

    Ένας από τους συμβούλους του απέκλεισε το ενδεχόμενο η συνταγματική μεταρρύθμιση να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.



    ΣΧΟΛΙΑ