ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε σήμερα ότι οι παραδόσεις όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από την Δύση στο Κίεβο θα οδηγήσει τη Ρωσία στο να να απωθεί τις ουκρανικές δυνάμεις πιο πίσω από τα σύνορά της, αυξάνοντας ουσιαστικά τις πιθανές εδαφικές απώλειες κατά την ρωσική εισβολή.
Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποστολής δικών τους δυνάμεων ή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά η Ουάσινγκτον και η Βρετανία συμφώνησαν να προμηθεύσουν πυραυλικά συστήματα ακριβείας που έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από τα προηγούμενα όπλα που παρέδωσαν.
Η Ουάσινγκτον προμηθεύει την Ουκρανία με εκτοξευτήρες πυραύλων υψηλής κινητικότητας M142, γνωστοί και ως Himars, και η Βρετανία θα προμηθεύει με συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης M270.
«Όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος των συστημάτων που θα παραδοθούν, τόσο περισσότερο θα απομακρύνουμε τους Ναζί από τη γραμμή από την οποία μπορεί να προέρχονται απειλές για τους ρωσόφωνους και τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
Από την έναρξη της εισβολής της, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι σκοπεύει να καθαρίσει την Ουκρανία από τους «Ναζί». Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές λένε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι φανταστικοί και ότι η Ουκρανία παλεύει για την επιβίωσή της.
Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς,.
Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, «θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (…) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.
Το βεληνεκές των πυραυλικών συστημάτων εξαρτάται από τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά. Τα συστήματα HIMARS έχουν μέγιστο βεληνεκές 300 χλμ ή περισσότερο, αλλά οι πύραυλοι που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ έχουν βεληνεκές λίγο μεγαλύτερο των 64 χλμ, δηλαδή διπλάσιο από το βεληνεκές των οβιδοβόλων που παρείχαν.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ένα νέο πακέτο βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.
Διαβάστε επίσης:
Σερβία: Την δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο Αλ. Βούτσιτς για την ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ
Τζόνσον: Επιβεβαίωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βoήθειας στην Ουκρανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πόλεμος στο Ιράν: Ο πόλεμος θα τελειώσει εντός εβδομάδων, λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΝ – Ήγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα (upd)
- Τσαγγάρη: Το 98% των πρατηρίων καυσίμων έχει προσαρμοστεί στο πλαφόν
- Η Γυναίκα στο επίκεντρο του αύριο: Ολα όσα είπαν Παύλος Μαρινάκης, Νατάσσα Κιουρκατιώτη και Νατάσσα Σίμου
- Φιντάν: Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν – Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.