• Διεθνής πολιτική

    Κόσοβο: Απετράπη από την Κυβέρνηση απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Κούρτι

    • NewsRoom


    Η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε το 2021 μια απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι, επιβεβαιώνοντας εν μέρει το ρεπορτάζ ενός αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού.

    Στην ανακοίνωση που μοίρασε στους δημοσιογράφους, η κυβέρνηση αναφέρει ότι εκείνη την εποχή οι υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν τον Κούρτι. “Ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι ενημερώθηκε (το 2021) από την Υπηρεσία Πληροφοριών του Κοσόβου και οι υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν όλα τα μέτρα για να αποτρέψουν” τη δολοφονία. Το θέμα δεν δημοσιοποιήθηκε εκείνη την εποχή “προκειμένου να μην προκληθεί πανικός”, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση. Στο κείμενο δεν δίνονται άλλες πληροφορίες.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Α2 που εδρεύει στα Τίρανα μετέδωσε ότι βρήκε πληροφορίες για τη συνωμοσία σε βάρος του Κούρτι από στοιχεία που δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο Ιρανοί χάκερ. Σύμφωνα με το κανάλι, σε αυτά τα στοιχεία περιλαμβανόταν και μια ειδοποίηση από την αστυνομία του Κοσόβου προς την αλβανική, ότι ένας Αλβανός πολίτης σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, έναν βουλευτή και άλλο ένα πρόσωπο “για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα”.

    Οι αστυνομίες της Αλβανίας και του Κοσόβου δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο.

    Ο Α2 μετέδωσε ότι η πληροφορία διέρρευσε μετά τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις στην Αλβανία, για τις οποίες τα Τίρανα κατηγορούν το Ιράν. Τον Ιούλιο, λόγω μιας κυβερνοεπίθεσης, έπεσαν προσωρινά οι ιστοσελίδες κυβερνητικών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Η Αλβανία διέκοψε τις σχέσεις της με το Ιράν και διέταξε τους Ιρανούς διπλωμάτες και τους εργαζόμενους στην πρεσβεία να φύγουν από τη χώρα μέσα σε 24 ώρες.

    Διαβάστε επίσης

    Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ένοπλο στην Κωνσταντινούπολη

    Λουχάνσκ: Φιλορωσικό δικαστήριο καταδίκασε δύο πρώην εργαζομένους του ΟΑΣΕ

    Γερμανία: Στέλνει τέσσερα άρματα μάχης στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ