• Διεθνής πολιτική

    Κορονοϊός: Η πανδημία έφερε κοντά τους δύο αντιμαχόμενους «γίγαντες»

    O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ


    Διέξοδο  στην κόντρα που έμοιαζε άλυτη φαίνεται πως έδωσε ο κορονοϊός

    Μία κόντρα που κρατάει χρόνια και παραλίγο να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία, φαίνεται να κοπάζει, μπροστά την αδιαμφισβήτητη ανάγκη για ενότητα μπροστά στον κοινό, αόρατο εχθρό που ονομάζεται κορονοϊός.

    Κίνα και ΗΠΑ. Δύο σχεδόν διαχρονικά, σε όρους σύγχρονης ιστορίας, αντιμαχόμενες δυνάμεις, που βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα τα τελευταία χρόνια, με αφορμή ένα οικονομικό σκάνδαλο, που ενέπλεξε την εταιρεία τεχνολογίας Huawei σε φημολογίες περί κατασκοπείας της Αμερικής για χρέος της κινεζικής κυβέρνησης.

    Ο ισχυρισμός αυτός, εκ μέρους των ΗΠΑ, ήταν αρκετός για να πυροδοτήσει μία τεράστια κόντρα, η οποία κατέληξε σε έναν εμπορικό πόλεμο δίχως προηγούμενο, με τις δύο χώρες να επιβάλλουν αβάσταχτος δασμούς στα προϊόντα της άλλης, αλλά και απαγορευτικά συνεργατικών σχέσεων, με τους ειδικούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι, αν όλα αυτά συνεχιστούν, σύντομα θα έχουν σοβαρό αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία.

    Η κόντρα αυτή, όμως, που για καιρό δεν έβρισκε λύση, φαίνεται τώρα να κάμπτεται, μπροστά στην πρωτοφανή κρίση της δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, με το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα.

    Το γεγονός ότι η πανδημία ξεκίνησε στο κινεζικό έδαφος και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει μία ακόμη επίθεση εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον της Κίνας, χαρακτηρίζοντας τον κορονοϊό «κινεζικό ιό» και κατηγορώντας ανοιχτά την Κίνα ότι δεν χειρίστηκε σωστά το ζήτημα της εξάπλωσης του ιού, με αποτέλεσμα αυτός να περάσει τα σύνορα της χώρας και σύντομα να φτάσει σε όλο τον πλανήτη.

    Ακολούθησε ένας πόλεμος λέξεων ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού. Ο Τραμπ και αρκετά στελέχη της κυβέρνησής του, ιδίως ο ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησαν την Κίνα ότι «απέκρυψε» στοιχεία και «παραπληροφόρησε» σχετικά με τον ιό, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

    Η κινεζική πλευρά φαίνεται ότι εξοργίστηκε με αυτούς τους ισχυρισμούς, απαντώντας ότι η κινεζική κυβέρνηση υπήρξε σταθερά ανοικτή και απόλυτα διαφανής σε ό,τι αφορά στη συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας.

    Έτσι, όλα έδειχναν ότι η γνωστή κόντρα βρήκε άλλο «μέτωπο» να συνεχίσει να υπάρχει.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ τόνισε σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες και την αντιπαλότητά τους, «πρέπει να ενωθούν» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, όπως μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV.

    Ο Σι Τζινπίνγκ έδειξε να επιδιώκει κατευνασμό της έντασης, έπειτα από τις συνεχείς αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα της πανδημίας.

    «Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μοιράζεται ανεπιφύλακτα τις πληροφορίες και τις εμπειρίες της με τις ΗΠΑ», όσον αφορά στη συνεχιζόμενη μάχη, διαβεβαίωσε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV.

    Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, εξάλλου, ο Σι παρότρυνε τον Τραμπ να κάνει βήματα για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και επέμεινε ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία.

    Κατά την κινεζική διπλωματία, ο Σι επανέλαβε πως το Πεκίνο προτίθεται να βοηθήσει την Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει την πανδημία, την ώρα που ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στις ΗΠΑ, όπου πλέον καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στον πλανήτη.

    Ο Σι Τζινπίνγκ είπε επίσης στον Αμερικανό ομόλογό του πως ελπίζει, σε αντάλλαγμα της κινεζικής βοήθειας, ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των Κινέζων υπηκόων που ζουν στη χώρα.

    Ο Σι Τζινπίνγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα ήταν πρόθυμη να «ενισχύσει το συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής για τη σταθεροποίηση της αγοράς και την εξασφάλιση της ανάπτυξης», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    «Οι σχέσεις Κίναε-ΗΠΑ βρίσκονται σε μια σημαντική στιγμή», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος και τόνισε ότι η χώρα τους ήταν διαφανής ως προς την πανδημία.

    Από τη δική του πλευρά, ο Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter πως στη συζήτησή τους με τον Σι εξέτασαν «πολύ λεπτομερειακά» την κατάσταση.

    Απέφυγε να χρησιμοποιήσει τις προσφιλείς του διατυπώσεις που επέτειναν την οργή της κινεζικής ηγεσίας, όπως, για παράδειγμα, τον όρο «κινεζικός ιός».

    «Η Κίνα υπέμεινε πολλά και πλέον κατανοεί βαθιά τον ιό», έγραψε ο Τραμπ. «Συνεργαζόμαστε στενά», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας «μεγάλο σεβασμό» για τις προσπάθειες του Πεκίνου.



    ΣΧΟΛΙΑ