• Διεθνής πολιτική

    Προκλητικός ο Ερντογάν: Ο Μακρόν είναι φασίστας και ναζί – Ζητά μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων

    • NewsRoom


    Σε άλλο επίπεδο περνάει η «μάχη» ανάμεσα σε Τουρκία και Γαλλία μετά το μπαράζ των επιθετικών ανακοινώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Ο Ερντογάν, ο οποίος το Σάββατο σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία, γεγονός που ενόχλησε ιδιαίτερα το Ελιζέ, κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. «Σταματήστε να αγοράζετε γαλλικά προϊόντα» κάλεσε τους Τούρκους πολίτες ο Τούρκος πρόεδρος. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «προστατεύσει τους μουσουλμάνους στη Γαλλία που διώκονται για την πίστη τους».

    Μάλιστα, στη σημερινή του ομιλία, ο Ερντογάν, επανέλαβε την άποψη για «ψυχική βοήθεια» της οποίας -όπως είπε- χρήζει ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι αυτός (σ.σ. ο Γάλλος πρόεδρος) «ενθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι».

    Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους περί θρησκευτικής ελευθερίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως στην Τουρκία υπάρχει «πραγματική θρησκευτική ελευθερία». Και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν μπορεί να αγνοήσει την ισλαμοφοβία. Οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να παραμείνουν σιωπηλοί και να μην ανταποκρίνονται στα δεινά που βιώνουν. Θέλω να επαναλάβω την έκκληση που έκανα την προηγούμενη μέρα. Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία είναι μια ψύχωση που καταστρέφει τις ψυχικές και συνειδητές ικανότητες των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το καθήκον και τη θέση τους».

    Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τον Γάλλο ομόλογό του, επισημαίνοντας πως η προσωπική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι απαράδεκτη και σηματοδοτεί «ένα νέο χαμηλό».

    Τους τελευταίους μήνες, οι σχέσεις μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας είναι τεταμένες λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά τη στάση του Μακρόν κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

    «Φασίστας και πραγματικός ναζί ο Μακρόν»

    Ο Ερντογάν ωστόσο συνέχισε το «σόου», λέγοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος είναι φασίστας και ναζί. Πρόκειται για έναν «πραγματικό φασίστα», έναν «ναζί με την πραγματική έννοια. Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Από τα πυρά του δεν ξέφυγε και η ΕΕ, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν μπορεί να αγνοήσει την ισλαμοφοβία. Οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να παραμείνουν σιωπηλοί και να μην ανταποκρίνονται στα δεινά που βιώνουν. Θέλω να επαναλάβω την έκκληση που έκανα την προηγούμενη μέρα. Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία είναι μια ψύχωση που καταστρέφει τις ψυχικές και συνειδητές ικανότητες των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το καθήκον, τη θέση και τη θέση τους».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ