• Διεθνής πολιτική

    Κίνα: Η στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό είναι καταδικασμένη να αποτύχει

    • NewsRoom
    Κίνα: Η στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό είναι καταδικασμένη να αποτύχει

    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι


    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού είναι “καταδικασμένη να αποτύχει”, την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην περιοχή για να αντιμετωπίσει την άνοδο και την επιρροή της Κίνας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

    “Τα γεγονότα θα αποδείξουν ότι η λεγόμενη “στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού” είναι ουσιαστικά μια στρατηγική για τη δημιουργία διαιρέσεων, μια στρατηγική για την υποκίνηση της αντιπαράθεσης και μια στρατηγική για την καταστροφή της ειρήνης”, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση του Γουάνγκ με τον Πακιστανό ομόλογό του.

    Στο πρώτο του ταξίδι στην Ασία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ. Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο, ενώ την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει σύνοδος κορυφής Quad με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία.

    Ο Μπάιντεν σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει τη στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικού σε μια εκδήλωση που θα περιλαμβάνει και εμφανίσεις άλλων ηγετών από την περιοχή. Το IPEF (Indo-Pacific Economic Framework) αποτελεί κλειδί για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην Ασία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

    Οι πυλώνες του IPEF περιλαμβάνουν την καθαρή ενέργεια, την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τις υποδομές, καθώς και τη φορολογία και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι ΗΠΑ δεν έχουν απαριθμήσει τις αρχικές χώρες που θα συμμετάσχουν στη συμφωνία IPEF, αλλά δήλωσαν ότι οι περισσότερες αναμένεται να υπογράψουν τους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε επίσης

    Ινδία: Πακέτο “μαμούθ” εξετάζει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

     



    ΣΧΟΛΙΑ