Διεθνής πολιτική

Κεντρική τράπεζα Τουρκίας: Μειώνει τα επιτόκια για ένατη συνεχόμενη φορά

  • NewsRoom
Μπεράτ Αλμπαϊράκ Τουρκία

Ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ


Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια για ένατη συνεχόμενη φορά, επιδιώκοντας να μειώσει το κόστος δανεισμού για μια οικονομία που προσπαθεί να διαχειριστεί τον οικονομικό αντίκτυπο του COVID-19.

Η κεντρική τράπεζα στην Άγκυρα πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ή 0,5 εκατοστιαίες μονάδες, σε 8,25% σε συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των οικονομολόγων που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το Reuters και τις κρατικές ειδήσεις Anadolu πρακτορείο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία έχουν μειώσει τα επιτόκια στο 8,75% – κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό του 10,9% – από 24% τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε και αντικατέστησε τον κυβερνήτη της τράπεζας επειδή δεν υποστήριξε τις οικονομικές του πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Τουρκίας ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 5% φέτος.

Οι οικονομολόγοι ήταν διχασμένοι σχετικά με το πόσο θα μειώσει η τράπεζα το επιτόκιο δανεισμού μιας εβδομάδας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν από περικοπή σημείου 25 βάσεων έως μείωση σημείου 100 βάσεων. Η τράπεζα έχει εκπλήξει με μεγαλύτερες από αναμενόμενες μειώσεις, σχεδόν σε κάθε συνάντηση των στελεχών της κατά το παρελθόν έτος.


ΣΧΟΛΙΑ