• Διεθνής πολιτική

    Καζάνι που βράζει τα τουρκοσυριακά σύνορα: «Πισώπλατη μαχαιριά» η αποχώρηση των ΗΠΑ, λένε οι Κούρδοι

    • NewsRoom


    Καζάνι που βράζει η περιοχή στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά πότε θα πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα από τον Ερντογάν στρατιωτική επέμβαση στην βόρεια Συρία. Χθες το βράδυ η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως για την επέμβαση, ενώ τόσο οι Κούρδοι της Συρίας όσο και ο Ερντογάν επιβεβαίωσαν ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή για την αναχαίτιση του ISIS, με την συνδρομή των Κούρδων της βόρειας Συρίας, έχουν αρχίσει να αποχωρούν.

    Λίγο νωρίτερα ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικά επέμβαση στην Συρία –θα μπούμε νύχτα, είπε– και συμπλήρωσε πως έχει αρχίσει η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

    Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας, που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών για την αναχαίτιση του Ισλαμικού Κράτους, πέραν της προειδοποίησης που απηύθυναν ότι οι απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του ISIS, ανέφεραν πως η απόφαση της Ουάσινγκτον είναι γι’ αυτούς μια «πισώπλατη μαχαιριά».

    Αναλυτικότερα, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπογράμμισαν πως δέχθηκαν «πισώπλατη μαχαιριά» από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των ΗΠΑ να μην αναμειχθούν οι δυνάμεις τους σε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

    «Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της περιοχής» δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF, Κίνο Γκάμπριελ σε συνέντευξη στο δίκτυο al-Hadath TV.

    Οι SDF ήταν «πλήρως δεσμευμένες» στην υπό την εγγύηση των ΗΠΑ συμφωνία για έναν «μηχανισμό ασφαλείας» στη συνοριακή περιοχή, πρόσθεσε.

    «Όμως η ανακοίνωση (των ΗΠΑ) σήμερα ήταν ένας αιφνιδιασμός και μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στις SDF» είπε.

    Νωρίτερα σήμερα, οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η οποία φαίνεται πως επίκειται έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

    «Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των SDF.

    Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

    Θα περιμένει η Τουρκία

    Πάντως, η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να περιμένει μέχρι οι στρατιώτες των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την περιοχή, όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία προτού εξαπολύσει επίθεση, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

    Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή μπορεί να πάρει μια εβδομάδα και πως η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να περιμένει να ολοκληρωθεί προκειμένου να αποτραπεί «οποιοδήποτε ατύχημα».

    Τσαβούσογλου: Είμαστε αποφασισμένοι να «καθαρίσουμε» τα σύνορα

    Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε νωρίτερα πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής».

    «Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

    Τραμπ και Ερντογάν είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία αποφασίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ