• Διεθνής πολιτική

    Κατηγορούμενη η NSA για κυβερνοεπίθεση σε πανεπιστήμιο

    • NewsRoom


    Υπεύθυνη για χάκινγκ σε πανεπιστήμιο στην Κίνα φαίνεται να είναι η NSA. Το κινεζικό πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πραγματοποιεί μελέτες για τον στρατό, ένα ακόμα επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες που αλληλοκατηγορούνται για κατασκοπεία.

    Το Βορειοδυτικό Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο στην πόλη Σιαν δέχτηκε κυβερνοεπιθέσεις τον Ιούνιο, αναφέρει το Associated Press. Το κινεζικό κέντρο κυβερνοασφάλειας CVERC, το οποίο συνεργάστηκε στην υπόθεση με την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Qihoo 360, ανέφερε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις ιχνηλατήθηκαν στην NSA, χωρίς όμως να διευκρινίζει πώς πραγματοποιήθηκαν.

    Κίνα και ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις

    Η Κίνα και οι ΗΠΑ θεωρούνται μαζί με τη Ρωσία οι μεγαλύτερες δυνάμεις στις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κατασκοπεύουν πανεπιστήμια, εταιρείες ενέργειας, επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και άλλους στόχους, ενώ η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για υποκλοπή εταιρικών μυστικών, και έχει μάλιστα ασκήσει διώξεις κατά αξιωματούχων του κινεζικού στρατού.

    Οι αμερικανικές ενέργειες «θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για παρακολούθηση συνομιλιών και μηνυμάτων SMS.

    Το Βορειοδυτικό Πολυτεχνικό Πανεπιστήριο έχει τεθεί σε μαύρη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης που περιορίζει την πρόσβαση του ιδρύματος σε αμερικανική τεχνολογία. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, το πανεπιστήμιο βοηθά τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό στην ανάπτυξη πυραύλων και ιπτάμενων και υποβρύχιων drone.

    41 εργαλεία χάκινγκ της NSA

    Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης αναγνωρίστηκαν 41 εργαλεία χάκινγκ που συνδέονται με την NSA, σύμφωνα με την Κίνα. Πέρυσι, ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε τον κινέζο πολίτη Σούρεν Τσιν για την μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αμερικανικών τεχνολογιών στο εν λόγω πανεπιστήμιο.

    Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία Qihoo 360 που συμμετείχε στη διερεύνηση του τελευταίου περιστατικού, εργαλεία χάκινγκ που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον κινεζικών εταιρειών και κρατικών υπηρεσιών το διάστημα 2018-2019 περιλαμβάνονταν στα εργαλεία της CIA που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks.

    Διαβάστε επίσης

    Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ αναμένει ότι η Βρετανία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα υπό την νέα πρωθυπουργό

    Bild: «Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»

    Ρίσι Σούνακ: «Πρέπει να συνταχθούμε με τη Λιζ Τρας»



    ΣΧΟΛΙΑ