ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ διαβεβαίωσε πως η Οττάβα δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα , μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 100% στις καναδικές εξαγωγές.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κάρνεϊ υπογράμμισε ότι ο Καναδάς σέβεται πλήρως τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικού (CUSMA/USMCA) και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιδιώξει διμερή εμπορική συμφωνία χωρίς την ενημέρωση των άλλων δύο εταίρων.
Ο Μαρκ Κάρνεϊ υποτίμησε σήμερα τις τελευταίες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 100%, λέγοντας ότι αυτές αποτελούν κυρίως μέρος μιας στρατηγικής εμπορικών διαπραγματεύσεων.
«Σύντομα θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ή αναθεώρηση της συμφωνίας μας με τις ΗΠΑ και το Μεξικό (USMCA)», δήλωσε ο Κάρνεϊ.
«Ο πρόεδρος είναι ένας έμπειρος διαπραγματευτής (…) Νομίζω ότι ορισμένα από αυτά τα σχόλια και τις θέσεις πρέπει να τεθούν σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο».
Οι δηλώσεις του Καναδού πρωθυπουργού έρχονται μετά την ευθεία προειδοποίηση του Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς-μαμούθ εάν η Οτάβα «κλείσει συμφωνία» με το Πεκίνο. Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι ο Κάρνεϊ «κάνει λάθος» αν πιστεύει πως μπορεί να μετατρέψει τον Καναδά σε «πύλη εισόδου» κινεζικών προϊόντων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το νέο επεισόδιο εκτυλίσσεται σε φόντο αυξημένης έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον–Οτάβας. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ απέσυρε την πρόσκληση προς τον Καναδά να συμμετάσχει στο λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης», μετά την ομιλία του Κάρνεϊ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου είχε προειδοποιήσει για την «οικονομική εξαναγκαστική ισχύ» των μεγάλων δυνάμεων.
Διαβάστε επίσης:
Λιβάνιος: Νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο και εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού με τρεις έδρες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤτΕ: Στις 6 Απριλίου η ΓΣ για την έγκριση μερίσματος 0,6720 ευρώ ανά μετοχή
- Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Ο Ανδρουλάκης με διέγραψε επειδή είπα την αλήθεια που αρνείται να αποδεχθεί
- Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν με χτυπήματα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Λεβιάθαν και Καρίς του Ισραήλ
- Σκοτ Μπέσεντ: Κανένα τίμημα δεν θα έκανε τον πόλεμο του Ιράν οικονομικά ασύμφορο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.