• Διεθνής πολιτική

    “Καμπανάκι” για τον ποταμό Κολοράντο: «Χρειάζεται άμεση μείωση της κατανάλωσης του νερού»

    • NewsRoom


    Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν οι ομοσπονδιακές αρχές για τον ποταμό στο  Κολοράντο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι η Αριζόνα, η Νεβάδα και το Μεξικό θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση νερού.

    «Η επιδείνωση της κρίσης ξηρασίας που επηρεάζει τη λεκάνη του ποταμού Κολοράντο οφείλεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας ζέστης και των χαμηλών βροχοπτώσεων», δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Tommy Beaudreau, σε δήλωση που ανακοινώνει τις απαιτούμενες περικοπές.

    Λίγα λόγια για τον ποταμό

    Ο ποταμός Κολοράντο έχει μήκος 1.450 μίλια και διασχίζει τις δυτικές πολιτείες και καταλήγει στο Μεξικό.

    Το φράγμα Hoover, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1935, σχημάτισε την τεχνητή δεξαμενή, τη λίμνη Mead. Το φράγμα Glen Canyon, που ολοκληρώθηκε το 1963, δημιούργησε την τεχνητή δεξαμενή που ονομάζεται Lake Powell.

    Η λεκάνη του ποταμού Κολοράντο βρίσκεται σε ξηρασία εδώ και 23 χρόνια. Το νερό που απελευθερώνεται από τα δύο φράγματα, το Glen Canyon και το Hoover Dam, θα μειωθεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Και η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά της λειψυδρίας είναι ένδειξη «της σοβαρότητας της ξηρασίας και των εξαιρετικά χαμηλών συνθηκών δεξαμενής», ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Χρειάζεται μείωση της κατανάλωσης του νερού

    «Κάθε τομέας σε κάθε κράτος έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι το νερό χρησιμοποιείται με τη μέγιστη απόδοση. Προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική κατάρρευση του συστήματος του ποταμού Κολοράντο και ένα μέλλον αβεβαιότητας και σύγκρουσης, η χρήση νερού στη λεκάνη πρέπει να μειωθεί», δήλωσε η Tanya Trujillo, βοηθός γραμματέας νερού και επιστήμης στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε δήλωση.

    Από τον Ιανουάριο, η Αριζόνα θα πρέπει να μειώσει τη χρήση νερού κατά 592.000 στρέμματα πόδια, που είναι το 21% του νερού που χρησιμοποιεί η πολιτεία. Η Νεβάδα θα πρέπει να μειώσει τη χρήση της κατά 25.000 στρέμματα πόδια, που είναι το 8% της χρήσης νερού της πολιτείας. Και το Μεξικό θα πρέπει να μειώσει το ετήσιο ραντεβού του κατά 7%. Οι εκπρόσωποι της πολιτείας της Αριζόνα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις περικοπές και την έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου συλλογικού σχεδίου για τις πολιτείες που εξαρτώνται από τον ποταμό Κολοράντο για το νερό.

    «Είναι απαράδεκτο για την Αριζόνα να συνεχίζει να φέρει ένα δυσανάλογο βάρος μειώσεων προς όφελος άλλων που δεν έχουν συνεισφέρει», είπε ο Tom Buschatzke, διευθυντής του Τμήματος Υδάτινων Πόρων της Αριζόνα και ο Ted Cooke, γενικός διευθυντής του Central Arizona Project. , αναφέρεται σε κοινή δήλωση.

    «Οι πολιτείες της λεκάνης απορροής δεν έχουν ακόμη εκπονήσει ένα βιώσιμο σχέδιο ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει σχέδιο που επιτυγχάνει τους όγκους προστασίας που εντόπισε ο Επίτροπος. Η επίτευξη όγκων σε αυτό το μέγεθος θα απαιτήσει σημαντική συμβολή από όλους τους χρήστες νερού στη λεκάνη του ποταμού Κολοράντο», δήλωσαν οι Buschatzke και Cooke.

    Διαβάστε επίσης

    Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα σε Σερβία και Κόσοβο



    ΣΧΟΛΙΑ