• Διεθνής πολιτική

    Καγκελάριος Αυστρίας προς Gazprom: “Ή γεμίζετε τις αποθήκες σας με φυσικό αέριο ή τις χάνετε”

    • NewsRoom


    Η ρωσική Gazprom πρέπει να γεμίσει τις αποθήκες της φυσικού αερίου στο Haidach, κοντά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, αλλιώς αυτές θα πρέπει να παραχωρηθούν σε άλλες εταιρείες προς χρήση, προειδοποίησε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ.

    «Εξετάζουμε αποφασιστικά το ζήτημα με την τεράστια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της Gazprom στο Haidach. Εάν δεν τη γεμίσει η ρωσική εταιρεία, εξετάζουμε μέτρα ώστε να γεμίσει με άλλον τρόπο», τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Kleine Zeitung.

    Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικοποίηση της εγκατάστασης, λέγοντας πως «υπάρχουν άλλοι τρόποι πρόσβασης στην αποθήκη».

    «Το θέμα είναι “ή τη χρησιμοποιείς ή τη χάνεις”. Αν τη χρησιμοποιήσετε, καλώς. Αν όχι, μπορούν να αποκτήσουν άλλες εταιρείες πρόσβαση στην εγκατάσταση. Το Haidach είναι σημαντικό για τη Γερμανία, αλλά και για τα δυτικά κρατίδια της Αυστρίας», εξήγησε.

    Οι δηλώσεις του καγκελαρίου της Αυστρίας έρχονται μετά την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει κυρώσεις στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες.  Η Μόσχα επέβαλε επίσης κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην μονάδα της Gazprom στη Γερμανία, οι θυγατρικές της οποίας βοηθούν να καλυφθεί η κατανάλωση αερίου της Ευρώπης.

    Σήμερα τα ημερήσια αιτήματα για διανομή ρωσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας είχαν μειωθεί σε αναλογία με τις χαμηλότερες διανομές μέσω Ουκρανίας, όπου μία διαδρομή παραμένει σε αναστολή.

    Παράλληλα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας στο σημείο εισόδου Σούντζα, με τους όγκους σήμερα να ανέρχονται σε 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) έναντι 72 mcm χθες, Τετάρτη. Το αίτημα για προμήθεια αερίου μέσω του σημείου εισόδου Σοχρανίβκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία, ανέφερε η Gazprom.

    .

     Διαβάστε επίσης

    Φινλανδική εφημερίδα: Η Ρωσία μπορεί να μας κόψει το φυσικό αέριο την Παρασκευή



    ΣΧΟΛΙΑ