• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών και Υγείας

    • NewsRoom
    Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέλυσε την Κυριακή ένα ανώτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου με ποινικό μητρώο, συμμορφούμενος με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρόλο που επιδιώκει αμφισβητούμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις εξουσίες του.

    Υποσχόμενος να βρει «κάθε νόμιμο μέσο» για να κρατήσει τον  Αριέχ Ντέρι στο δημόσιο αξίωμα στο μέλλον, ο Νετανιάχου του είπε ότι θα απομακρυνθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά.

    Ένας έμπιστος του Ντέρι, ο Μπαράκ Σέρι, είπε στο Army Radio νωρίτερα την Κυριακή ότι τα χαρτοφυλάκια θα διατηρηθούν από άλλα μέλη του υπερορθόδοξου εβραϊκού κόμματος Shas, καθώς  το κόμμα παραμένει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την περασμένη εβδομάδα τον Νετανιάχου να αποπέμψει τον Ντέρι, επικαλούμενος την καταδίκη του για φορολογική απάτη το 2022.

    Αυτή η απόφαση πυροδότησε μια θυελλώδη συζήτηση στο Ισραήλ -συνοδευόμενη από πανεθνικές διαμαρτυρίες- σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που ο Νετανιάχου λέει ότι θα αποκαταστήσουν την ισορροπία μεταξύ των αρμών της εξουσίας, με τους επικριτές του να υποστηρίζουν πως θα υπονομεύσουν τη δικαστική ανεξαρτησία.

    Στη δήλωσή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Νετανιάχου περιέγραψε την απόφαση για τον Ντέρι ως «λυπηρή» αλλά και ως «αδιάφορη για τη δημόσια βούληση».

    Διαβάστε επίσης:

    Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο είναι απαραίτητο

    ΝΑΤΟ: Ολοένα και σε πιο δύσκολη θέση η Σουηδία στις διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία

    Πυροβολισμοί στο Λος Άντζελες με 10 νεκρούς και 16 τραυματίες



    ΣΧΟΛΙΑ