• Διεθνής πολιτική

    Ιράν και Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους

    Ιράν


    Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους έπειτα από συνομιλίες τους στην Κίνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αυτών των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής, οι σχέσεις των οποίων είχαν διακοπεί από το 2016.

    «Έπειτα από συνομιλίες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες και τις (διπλωματικές) αντιπροσωπείες το πολύ μέσα σε δύο μήνες», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο την ανακοίνωση, η οποία αναπαρήχθη επίσης από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

    Ιρανικά και σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως οι δύο χώρες υπογράμμισαν στη δήλωσή τους το σεβασμό για την κυριαρχία, καθώς και τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις η μία της άλλης.

    Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια, μετά την επίθεση εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών που πραγματοποίησαν διαδηλωτές στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός διάσημου σουνίτη ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ.

    Σύμφωνα με το IRNA, ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετέβη τη Δευτέρα στο Πεκίνο «για εντατικές διαπραγματεύσεις στην Κίνα με τον σαουδάραβα ομόλογό του με στόχο να επιλυθουν επιτέλους οι διαφορές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ».

    Από τον Απρίλιο του 2021, το Ιράκ έχει φιλοξενήσει μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους της ασφάλειας των δύο αντίπαλων δυνάμεων με στόχο την προσέγγιση των δύο χωρών.

    Στην κοινή ανακοίνωσή τους, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία «ευχαριστούν τη Δημοκρατία του Ιράκ και το Σουλτανάτο του Ομάν επειδή φιλοξένησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών το 2021 και το 2022, καθώς και τους ηγέτες και την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επειδή υποδέχθηκαν και υποστήριξαν τις συνομιλίες που διεξήθησαν σ’ αυτή τη χώρα».

    Η Τεχεράνη και το Ριάντ υποστηρίζουν αντίπαλα μέρη σε συγκρούσεις στην περιοχή, κυρίως στην Υεμένη.

    Το Ιράν έχει μείζονα επιρροή στο Ιράκ και το Λίβανο και υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς στη Συρία.

    Διαβάστε επίσης

    Πρώην Μάρτυρας του Ιεχωβά ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο Αμβούργο

    Τουρκία: Πρώτη παραίτηση αξιωματούχου μετά τους φονικούς σεισμούς



    ΣΧΟΛΙΑ