• Διεθνής πολιτική

    ΥΠΕΞ Γαλλίας: Μεταβαίνει στην Τουρκία για να προειδοποιήσει τις τουρκικές εταιρείες για μην συνεργάζονται με Ρώσους

    • NewsRoom
    Κατρίν Κολονά, Υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας

    Κατρίν Κολονά, Υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας


    Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μεταβαίνει στη Τουρκία τη Δευτέρα για να τονίσει στην Άγκυρα τη σημασία που έχει το να μην παρακάμπτουν οι εταιρείες της τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κυρώσεων.

    Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επιδίωξε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, επικρίνοντας τη ρωσική εισβολή και στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, ενώ αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις και στο συνεχιζόμενο εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις με τη Ρωσία.

    “Η Ευρώπη έχει υιοθετήσει κυρώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης, και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι, αλλά άλλοι δεν έχουν υιοθετήσει πολιτική κυρώσεων, για παράδειγμα η Τουρκία”, δήλωσε η Κατρίν Κολονά στο ραδιόφωνο RTL πριν από μια διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

    “Είναι σημαντικό αυτές οι χώρες να μην χρησιμεύουν ως πλατφόρμα για την παράκαμψη των κυρώσεων”.

    Τουρκικές εταιρείες αγόρασαν ή προσπάθησαν να αγοράσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από δυτικούς εταίρους, ενώ άλλες διατηρούν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία. Η Άγκυρα έχει πει ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν θα παρακαμφθούν στην Τουρκία.

    Στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγέμο έστειλε επιστολή στις τουρκικές αρχές προειδοποιώντας για τον πιθανό κίνδυνο κυρώσεων εάν οι εταιρείες δημιουργήσουν σχέσεις με ρωσικές οντότητες και ιδιώτες που έχουν υποστεί κυρώσεις.

    Γαλλική διπλωματική πηγή είπε ότι υπάρχουν “πειρασμοί” μεταξύ τουρκικών επιχειρήσεων και ιδιωτών να συνεργαστούν με τη Ρωσία και η Κολονά θα συζητήσει το θέμα για να αποτρέψει έναν τέτοιο δυναμικό ρυθμό συγκέντρωσης.

    Δεν υπάρχει μηχανισμός της ΕΕ αφιερωμένος στην επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένες οντότητες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις, αλλά  ο διπλωμάτης είπε ότι εάν εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα, η ΕΕ θα μπορούσε να το μελετήσει.

    “Το πρώτο βήμα πριν προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλοι μας εταίροι, οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και μια χώρα που φιλοδοξεί να λάβει το καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ δεν θα μπει στη λογική της παράκαμψης των κυρώσεων και θα χρησιμοποιεί τα εθνικά της εργαλεία για να… εξασφαλίσει τους οικονομικούς της παράγοντες μην μπείτε σε αυτή τη λογική”, είπε ο διπλωμάτης.

    Διαβάστε επίσης

    Χερσώνα: Αναστολή των σχεδίων για δημοψήφισμα

    Nέες απειλές από τη Ρωσία: Τέλος το φυσικό αέριο αν η Δύση δεν πάρει πίσω όλες τις κυρώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ