• Διεθνής πολιτική

    Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν – Πήρε οριστικά την Πολιτεία της Πενσυλβάνια

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ

    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Ο κύβος ερρίφθη! Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πλανητάρχης, καθώς κέρδισε οριστικά την Πολιτεία της Πενσυλβάνια, εξασφαλίζοντας 273 εκλέκτορες.

    Πρόκειται για μια νίκη που, σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, αποτελεί μια ιστορική στροφή για την Αμερική και όλο τον κόσμο έπειτα από τέσσερα χρόνια ρήξεων υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

    Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος αναδείχθηκε νικητής μεταδίδουν τα μεγάλα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το CNN και οι New York Times.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία, που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα.

    Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

    Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

    Ο Μπάιντεν έτσι γίνεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πιο ηλικιωμένος στην νεότερη ιστορία της, καθώς είναι 77 ετών. Είναι ένας πολιτικός με μεγάλη πείρα, καθώς έχει διατελέσει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

    The White House in Washington, Saturday Nov 7, 2020. (AP Photo/Steve Helber)

    Oι πρώτες δηλώσεις

    Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως αισθάνεται τιμή που οι Αμερικανοί τον επέλεξαν ως πρόεδρό τους και είπε πως τώρα είναι καιρός να επουλωθεί ο διχασμός που άφησε η προεκλογική εκστρατεία και η χώρα να ενωθεί.

    «Αισθάνομαι τιμή και ταπεινότητα για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

    «Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική».

    Στην αντεπίθεση ο Τραμπ

    Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

    «Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση. «Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

    Πενσυλβάνια-Αριζόνα

    Πορηγουμένως στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου εκεί η νίκη θεωρήθηκε καταλυτική για την ανάδειξη του νέου προέδρου, με καταμετρημένο το 96% των εκτιμώμενων ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωνε ποσοστό 49,1% των ψήφων και ο Τζο Μπάιντεν 49,6%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research.

    Νωρίτερα, στην πολιτεία της Αριζόνα, με καταμετρημένο το 97% των εκτιμώμενων ψήφων ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωνε ποσοστό 48,9% των ψήφων και ο Τζο Μπάιντεν 49,5%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research.

    Ο Τραμπ για… γκολφ

    Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ έφθασε στο κλαμπ του, του γκολφ στο Στέρλινγκ, στη Βιρτζίνια, στην πρώτη έξοδό του από την ημέρα των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Τρίτη, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται ακόμη.

    Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος φαίνεται να χάνει τη νίκη από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα, δεν έχει λάβει τον λόγο από προχθές, Πέμπτη, το βράδυ, όταν, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, διεκδίκησε τη νίκη και κατήγγειλε νοθεία, χωρίς να παρέχει στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

    Διαβάστε ακόμα:

    Αμερικανικές εκλογές: Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Μπάιντεν

    Εκλογές ΗΠΑ: Παραμένει το προβάδισμα του Μπάιντεν σε 4 πολιτείες, ετοιμάζει μήνυμα προς τους Αμερικανούς

    Τουρκία για ΗΠΑ: Θα συνεργαστούμε με όποιον και αν κερδίσει τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ