• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας αν ηττηθεί o Τραμπ

    • NewsRoom


    Αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο κρατούν ολοένα και περισσότερα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, μετά τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ που απέφυγε να δεσμευτεί αν θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ ένωσε τη φωνή του σήμερα με εκείνη πολλών άλλων στελεχών του κόμματος, προασπιζόμενος τη συνταγματική διακυβέρνηση, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να δεσμευτεί αν θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    «Ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση, όπως συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ΜακΚόνελ.

    «Θα δούμε τι θα συμβεί»

    Την Τετάρτη, ο Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου, απέφυγε να δεσμευτεί σε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, αν χάσει στις εκλογές, και εκτίμησε ότι η εκλογική μάχη μεταξύ του ιδίου και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε.

    Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Τραμπ, δεν φάνηκε πάντως να ανησυχεί ιδιαίτερα. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι ειρηνική. Μπορεί να έχουμε κάποια δικαστική διαμάχη για το ποιος κέρδισε, αλλά το (Ανώτατο) Δικαστήριο θα αποφανθεί και αν χάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα αποδεχτούμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ